Echilibrul intre “da” si “nu”

Echilibrul intre "da" si "nu"

Copiii invata despre propriile limite si despre consecintele faptelor lor incă de la cele mai mici varste. Desi neadusa imediat in planul constiintei, legatura intre cauza si efect apare destul de repede dupa nastere si ea sta la baza relatiei speciale intre copil si mama lui.

Cheia sigurantei de sine, dar si a invatarii propriei sigurante este data de echilibrul pe care piticul va invata sa il faca intre interdictii si asumarea unor riscuri controlate. Excesele nu sunt bine venite in nicio directie. Prea multe interdictii pot crea un copil timid si inhibat, incapabil sa se descurce singur si dependent de cei din jurul lui. In schimb, lipsa interdictiilor si permisivitatea excesiva il fac pe copil sa isi asume riscuri pe care nu este capabil sa le controleze, sa devina nervos si intolerant, incapabil sa accepte limitarile lumii in care traieste si, practic, incapabil sa se adapteze cerintelor societatii.

A pastra un echilibru corect intre a spune „NU“ si a spune „DA“, intre a cere si a oferi, intre a fi bland si a fi ferm – este cheia catre o dezvoltare armonioasa si sanatoasa pentru copilul tau. El este provocarea ta catre echilibru, pentru ca numai prin modelul prin care tu i-l oferi, el poate creste independent si increzator, capabil sa faca fata lumii si vietii intr-un mod cat mai eficient si confortabil din punct de vedere emotional.

Lasa un comentariu