Ce e dupa entuziasm

Ce este baby blues?

Etapa emotionala cea mai obisnuita pe care o traverseaza mama, dupa bucuria si entuziasmul nasterii copilului, este melancolia si instabilitatea psihica. Fenomenul de depresie a lauzei se intalneste la un numar foarte mare de femei si dureaza aproximativ o luna.

Se manifesta prin oboseala, insomnie si descarcari violente de plans, enervare, lipsa poftei de mancare, frica si lipsa increderii in sine, stres si contestarea propriei capacitati de a face fata cerintelor noului rol de mama, nelinistea ca nu mai este atragatoare, fapt care este trait ca un insucces personal.

O mama care sufera de depresie da o importanta exagerata oricarui fleac, se simte incapabila sa aiba grija de ea insasi, se considera vinovata, poate fi deznadajduita si incapatanata; toate acestea se pot rasfrange si in purtarea ei cu nou-nascutul.

Pentru numeroase femei, in special cele care dedica o parte importanta a vietii lor carierei profesionale, perioada de dupa nastere poate sa aduca o criza a identitatii si a autoaprecierii.

Lasa un comentariu