Ce este baby blues?

Ce este baby blues?

Baby blues (sau sindromul celei de-a treia zile) este numele dat indispoziţiei trecătoare, frecvente, care survine după naşterea bebeluşului (între a treia şi a zecea zi de la naştere).

Nu este vorba de o boală, ci de o consecinţă naturală a scăderii drastice a nivelului unor hormoni. Mamele nu ar avea aşadar de ce să se învinovăţească pentru această stare, căci ar trebui să dispară cu timpul. Baby blues-uleste diferit de depresia post-partum, mai puţin frecventă şi mai gravă (deşi 10-20% dintre stările de baby bluesse transformă în depresie).

Simptomele baby blues-uluisunt adesea similare cu cele ale depresiei: iritabilitate, crize frecvente de plâns, angoasă (în legătură cu bebeluşul), tristeţe, oboseală extremă, pierderea motivaţiei, hipersensibilitate, anxietate, insomnie. În cele mai multe cazuri, aceste simptome dispar în câteva zile. Dacă, în schimb, indispoziţia durează mai mult de 15 zile, trebuie luate măsuri de precauţie, inclusiv un consult specializat, pentru a vă asigura că nu este vorba de o depresie, caz în care e nevoie de sprijin şi monitorizare.

Potrivit anumitor cercetători, între 30 şi 80% dintre femei prezintă simptome ale baby blues-ului.Acestea apar de obicei între a doua şi a zecea zi de la naştere. Este demn de reţinut că de cele mai multe ori această stare este trecătoare şi nu depăşeşte două-trei zile (ajungând uneori la una până la două săptămâni).

Această stare este prin urmare mult mai frecventă decât ar crede unii, fiind de asemenea o sursă importantă de vinovăţie pentru tinerele mame.

Lasa un comentariu