Soare, mare, vara, cultura generala!

Soare, mare, vara, cultura generala!

In fiecare vacanta de vara, excursiile la mare alaturi de copii sunt nelipsite. Parintii au ocazia de a se destresa si de a-si reincarca bateriile, lasandu-se in voia brizei marii si a razelor de soare, iar copiii isi imbogatesc volumul amintirilor cu fiecare joaca in nisip si fiecare balaceala.

Ce poate nu stiati, inca, este faptul ca sejururile la malul marii sunt pentru copiii adevarate oportunitati de a-si imbogati cultura generala, de a-si antrena motricitatea si de a-si dezvolta creativitatea.

Apa, nisip, soare, vant – cele patru elemente omniprezente la malul marii, cu ajutorur carora puteti crea lectii de cunoastere distractive:

  • Aratati copilului, rand pe rand, cum interactioneaza si cum se influenteaza fiecare din aceste elemente intre ele: soarele incalzeste nisipul si apa, apa raceste nisipul si ii schimba consistenta, vantul imprastie nisipul si creeaza valuri in apa etc. Lasati apoi copilul sa construiasca in nisip. Avand cunostintele asigurate o sa isi creeze singur propriile experimente.
  • Marime vs. continut: Intr-o piscina gonflabila sau chiar in apa marii, aratati copilului cum unele lucruri plutesc in apa, iar altele se scufunda si cum nu este importanta marimea lor, ci consistenta lor (desi galetusa de plastic este mai mare, ea pluteste, pe cand o pietricica mica se scufunda imediat). De aici, imaginatia copilului va duce lectia mai departe, vrand sa experimenteze cu tot ce ii pica in mana, sa vada ce pluteste si ce nu. Puteti face analogii cu viata de zi cu, explicand copilului ca uneori lucrurile par altfel decat sunt sau ca unele lucruri mici cantaresc mai mult decat cele mari.
  • Tatuaje naturale: Soarele, pe langa proprietatile lui de baza, este apreciat cel mai mult pentru bronzul oferit. Puteti explica copiilor cum razele lui schimba culoarea pielii la contactul direct cu aceasta, iar daca ceva ii sta in cale, bronzul nu mai apare. Decupati o inimioara sau o steluta dintr-un leucoplast si lipiti pe piciorusul sau manuta copilului, cand ajugeti pe plaja. La plecare dezlipiti si veti obtine un tatuaj natural, pielea ramanand nebronzata sub forma acoperita. Ii distreaza foarte mult pe copii.

Acestea sunt doar cateva exemple despre cum puteti transforma vacantele in lectii distractive pentru cei mici. Imaginatia este pana la urma cel mai bun profesor. Dati frau liber creativitatii si va veti intoarce acasa cu niste copii veseli, cu un bagaj de amintiri si de cunostinte mult mai bogat.

Lasa un comentariu