Cum iti ghidezi copilul spre excelenta?

Inteligenta emotionala: Trei modalitati prin care ii asiguri succesul copilului tau

     Ca parinte ai visul suprem de a-ti vedea copilul realizat profesional si fericit pe plan personal. Iar pana acolo stii prea bine ca ai un rol extrem de important in conturarea profilului de viitor adult al copilului tau. Practic, fiecare zi este plina de decizii pe care tu le iei in dorinta de a asigura un viitor linistit puiului tau. Stii oare ce ajuta cu adevarat copilul sa exceleze?

1. Crede il el

Nu exista semn de indoiala asupra puterii credintei cuiva in tine. De cate ori nu ati auzit persoane celebre aducand multumiri celor care au crezut in ei? Credinta cuiva in capacitatile tale este un mobilizator extraordinar. Iti da sentimentul de valoare, iti imbunatateste imaginea de sine si te ajuta sa mergi mai departe cand dai de greu. De ce sa nu fii chiar tu cel caruia copilul tau ii va multumi mai tarziu pentru ca a crezut in el si i-a dat puterea pe care nu credea ca o are?

2. Impinge-l de la spate, nu il trage dupa tine

Uneori e bine ca parintele sa isi reevalueze telurile stabilite copilului sau. In primul rand, sa inteleaga ca nu el este cel care ii stabileste telurile, ci doar isi sustine copilul in gasirea si atingerea lor. Iar in al doilea rand, trebuie identificat nevoile cui sunt satisfacute la momentul atingerii telurilor copilului: ale parintelui sau ale copilului.

Aici intra in discutie diferentierea parintelui narcisic de cel non-narcisic.

Parintele narcisic isi va trage copilul dupa el, scopul acestuia fiind obtinerea faimei prin intermediul copilului. Aici, principalele nevoi de indeplinit sunt cele ale parintelui. Bineinteles, copilul are are si el beneficiile lui secundare, insa evolutia lui nu va avea consistenta, iar atunci cand nu va mai avea sustinerea parintelui, va suferi un dezechilibru ce va duce la irosirea intregului efor depus pana atunci.

Pe cand parintele non-narcisic isi ajuta, isi intelege si isi sustine copilul de-a lungul drumului spre succes. Acest parinte isi impinge copilul de la spate, dandu-i impulsul necesar atunci cand se impotmoleste, lasandu-se pe el in spate in timp ce admira cum copilul sau prinde aripi.

3. Persistenta si secretul recompenselor

Einstein spunea: “Nu este vorba ca sunt atat de destept, ci doar ca analizez problemele mai mult.”

Pentru cei care cauta maretia, pentru ei sau pentru copiii lor, la final persistenta este cea care face diferenta distre mediocritate si succes.

Cat despre sistemul de recompensare atat de imbratisat de catre parinti, trebuie avut in vedere urmatorul fapt:  o persoana care creste obtinand recompense frecvente nu va persista, deoarece va renunta atunci cand recompensele vor disparea.

Recompensa vizata pe calea succesului este de regula scopul final.

Acest lucru nu inseamna ca nu trebuie sa va bucurati sau sa nu va rasplatiti copiii atunci cand au realizari frumoase, ba dimpotriva. Important este ceea ce transmiteti prin felul in care va recompensati copilul.

4. Arata-i ca esti mandru de el

Cei mai multi dintre copii isi dedica viata demonstrarii parintilor ca au de ce sa fie mandri de ei. Ori acest lucru, pe langa faptul ca este anxiogen si incarcat de tensiuni, abate de multe ori copilul de la un alt drum mult mai productiv. Copilul trebuie sa fie constient de faptul ca parintii lui sunt mandri de el. Asa ca nu ezitati sa aratati copilului de timpuriu ca sunteti mandri de realizarile lui si de ceea ce este el. Iar tot ceea ce trebuie sa demonstreze este ca poate fi fericit si implinit. Sprijinul parintilor este neconditionat.

     Calea spre success este deschisa tuturor copiilor. Iar cei care o deschid sunt cei mai adesea parintii. Ulterior, prin ceea ce transmit copiilor, prin cum ii fac sa se simta, parintii le traseaza directia de urmat.

“Nu ceea ce faci tu pentru copilul tau, ci ceea ce il inveti sa faca singur pentru el, il va face un om de success.” – Ann Landers

Psiholog Cristina Nenciu

Lasa un comentariu