“ Unde il pui, acolo sta…”

“ Unde il pui, acolo sta…”

“ Unde il pui, acolo sta…” este o vorba de suflet a multor parinti sau bunici, fiindca in spatele ei se afla linistea oferita de un copil care, prin comportamentul lui ireprosabil, ii fereste de griji.

Mare atentie, insa! La baza cuminteniei afisate se poate afla un copil inhibat.

Studiile indica existenta a numeroase cazuri de inhibitie cognitiva sau relationala. Acestea sunt dezvoltate pe fondul unor temeri ale copiilor.

Copilul inhibat cognitiv prezinta dificultati in citire, imaginatie blocata evidentiata prin jocuri in care exista repetitivitate sau statornicie indelungata ori se joaca foarte putin. Are teama de evaluare sau ascultare, concretizata prin vid intelectual ( nu mai intelege nimic din ce i se spune).

Inhibitia relationala ia forma copilului calm si submisiv care isi petrece timpul singur, iar cu alti copii se joaca doar daca are ocazia. Sau refuza activitatile de grup, nu pentru ca nu are nevoie de ele, ci pentru ca se teme, aratandu-se tensionat sau intristat.

Sunt si cazuri de mutism extrafamilial, copilul nesimtindu-se confortabil sa comunice cu persoane din afara familiei.

In cazuri mai grave copilul se izoleaza, pentru ca timiditatea sa accentuata il pune in imposibilitatea de a construi relatii cu ceilalti. Ii e teama sa fie in centrul atentiei sau sa fie criticat.

Un lucru e cert: joaca reprezinta un important indicator de sanatate psihica a copilului; are rol organizator, structurandu-i personalitatea. Maniera in care isi desfasoara cel mic activitatea ludica e definitorie pentru abilitatile sale de socializare .

Si nu te baza pe ideea conform careia timiditatea “trece odata cu varsta”. La varsta adulta, aceasta forma de anxietate se poate transforma in fobie sociala, afectandu-i persoanei in cauza atat performantele sociale, cat si cele profesionale.

Ce poti face tu, ca parinte:

Observa, pe cat de obiectiv poti, comportamentul copilului acasa, in parc si intereseaza-te si la gradinita sau la scoala asupra felului in care isi petrece pauzele.

In cazul in care iti ridici un semn de intrebare, apeleaza la parerea unui specialist.

Psiholog Cristina Nenciu

Lasa un comentariu