Cum il ajutam sa imparta?

Cum il ajutam sa imparta?

De la 2 ani, parintii pot incepe sa-si invete copilul notiunea de dreptate, sa-i arate avantajele impartirii sau schimbului si sa-l ajute sa fie tot mai receptiv fata de cei din jur. Este un proces de invatare care necesita, desigur, rabdare din partea parintilor si a educatorilor. Iata cateva elemente ce va pot fi de ajutor:

• Daca primeste o noua jucarie, lasati-i timp sa se joace cu ea inainte de a o da si altora. Copiii mici au nevoie de acest timp pentru a-si insusi lucrurile. Dupa ce isi „poseda” pe deplin jucaria, le va fi mai usor sa o imparta cu altcineva.

• Nu ii cereti sa imparta unele obiecte speciale pentru el sau care ii ofera siguranta, ca un animalut din plus, jucaria preferata, o papusa, o paturica…

• Induceti-i treptat notiunea de schimb: explicati-i ca, daca imprumuta o jucarie, poate primi alta in schimb, ca va putea sa si-o recupereze mai tarziu…

• Nu ajuta la nimic sa-i obligati pe copii sa se joace impreuna (cu aceeasi jucarie). La aceasta varsta, sunt mai curand inclinati sa „se joace in paralel” (in aceeasi incapere, dar cu jocuri sau jucarii diferite).

• Incurajati copiii sa se joace pe rand cu jucariile si sa faca schimb dupa un anumit timp (in general, dupa cateva minute).

Lasa un comentariu