Rutina si ritual

Rutina si ritual

Copiii au mare nevoie de o rutină în viaţa lor pentru a se dezvolta armonios. Ea le oferă repere şi stabilitate.Toate formele de stabilitate alimentează sentimentul de siguranţă, esenţial pentru dezvoltarea personalităţii lor. Graţie obişnuinţelor, copiii ştiu ce urmează, reuşind să scape de temeri, de nelinişti.

Nu le este teamă de ceea ce stiu ca li se va întâmpla. Ritualul culcatului este una dintre rutinele care trebuie să facă parte neapărat din viaţa copilului. Această rutină va face în aşa fel încât momentul pregătirii pentru somn să nu fie o luptă, ci un moment de complicitate între dumneavoastră şi copil.

Somnul este indispensabil bunei dezvoltări fizice şi mentale a copilului, favorizând învăţarea. Printre altele, în timpul somnului creierul produce hormonii de creştere.

Somnul contribuie de asemenea la maturizarea sistemului nervos, la dezvoltarea memoriei şi la organizarea informaţiilor dobândite în timpul zilei şi permite, desigur, recuperarea după oboseala acumulată şi încărcarea bateriilor pentru o altă zi plină de acţiune şi de stimulare. Trebuie aşadar să devenim conştienţi de importanţa unui orar adecvat şi de necesitatea unui somn suficient şi de calitate.

Toate acestea sunt esenţiale pentru o creştere corectă, pentru sănătatea şi dezvoltarea armonioasă a copilului. Lipsa somnului se poate traduce printr-o acumulare a oboselii, prin dificultăţi de atenţie ori de concentrare sau prin indispoziţii (iritabilitate), care ne pot face viaţa mai obositoare!

Lasa un comentariu