Cum pregatim copilul pentru sosirea unui fratior sau a unei surioare?

Cum pregatim copilul pentru sosirea unui fratior sau a unei surioare?

Aparitia unui alt copil in familie necesita adesea o pregatire diferita de cea realizata pentru primul copil. Sosirea primului implica schimbari in planul cuplului si al obiceiurilor de viata, in timp ce al doilea sau al treilea copil necesita mai curând o pregatire „familiala”, in special pentru copii, care vor trebui sa „imparta” timpul parintilor.

Sfaturi de pregatire a copilului pentru sosirea unui nou-nascut:

  1. Explicati-i copilului ce se va intâmpla, si aceasta pe tot parcursul sarcinii.
  2. Faceti schimbarile necesare (mobilier, camere) inainte de sosirea bebelusului. Daca micutul trebuie sa-si schimbe camera, incercati sa faceti mutarea cu mult inainte de aducerea nou-nascutului!
  3. Acordati-i atentie si copilului in timpul sarcinii (fara fraze de genul „Mama nu te poate legana din cauza burticii”).
  4. Temperati-i nelinistile. Schimbarile fizice ale mamei, micile indispozitii, vizitele la medic: iata lucruri care il pot ingrijora pe copil. Explicati-i ca totul este normal si ca nu se va intampla nimic rau.
  5. Evitati sa il dezamagiti: nu-i creati iluzia ca va avea un tovaras de joaca ideal, ca va fi placut pentru el. Va fi si mai dezamagit la vederea unei fiinte mici si fragile, inactive, care plânge si necesita atât de multa atentie din partea parintilor.
  6. Utilizati numeroase carti cu relatari despre sosirea unui fratior sau a unei surioare. Pe lânga faptul ca va apropie mai mult de copil, aceste povesti ii permit copilului sa inteleaga ce se va intâmpla, sa se exprime si, in cele din urma, sa se pregateasca pentru sosirea nou-nascutului.

Lasa un comentariu