Interzis violentei!

Cum sa reactionez atunci cand copilul ma provoaca?

Numeroase studii arata ca exista o legatura intre batai si caracterul violent sau antisocial al unor copii. Pe scurt, nu este cu siguranta o buna investitie afectiva pentru viitorul copilului. Cum trebuie sa intervenim?Trebuie mai intai sa intelegem si sa acceptam ca educatia copiilor nostri cere timp, energie si rabdare. Unele lucruri trebuie repetate zilnic pentru ca micutul sa le poata asimila, iar nervii sau bataia nu vor ajuta cu siguranta copilul sa le integreze mai rapid. Este necesar deopotriva sa realizam ca multe dintre reactiile excesive ar putea fi evitate daca parintii si-ar face mai mult timp pentru copil, in loc sa treaca in viteza la o solutie rapida si brutala. Exista, bineinteles, alte mijloace de a reactiona in fata comportamentelor exasperante sau a crizelor copilului:

• La o varsta foarte frageda (6-12 luni) trebuie sa-i dis­trageti atentia copilului (indepartandu-1 de o zona interzisa sau aratandu-i o noua jucarie). Nu ajuta la nimic sa pedepsiti copilul. El are nevoie sa exploreze pentru a se dezvolta;

• Intre 1 si 2 ani, copilul isi dezvolta limbajul. Dati inta­ietate cuvintelor in fata gesturilor violente. Copilul va intelege ceea ce asteptati de la el si va invata, din exemplul dumneavoastra, sa isi exprime emotiile mai degraba decat sa le manifeste prin violenta.

Lasa un comentariu