Cand va face diferenta intre zi si noapte ?

Cand va face diferenta intre zi si noapte ?

Bebelusul va face diferenta intre zi si noapte abia spre varsta de 6 luni, aceasta fiind o deprindere de lunga durata. Trebuie sa va aduceti aminte ca, in urma cu doar cateva luni, fatul traia in utero, fara notiunea timpului, fara vreun reper, ca in lumea exterioara.

Acestea sunt asadar notiuni pe care trebuie sa le dobandeasca in timp. Copilul isi va fixa progresiv repere, prin evenimente repetate sau prin rutina cotidiana. Rutina este esentiala in acest proces si constituie baza vietii sale.

Jocurile urmate de hranirea cu biberonul, apoi de o baie calda si de un moment de destindere si de mangaiere in bratele tatalui sau ale mamei, intr-o incapere luminata bland reprezinta un exemplu de rutina care va favoriza intelegerea faptului ca ora de facut nani in timpul noptii se apropie! Stimularea din timpul zilei va permite de asemenea reducerea perioadelor de somn.

De fapt, mediul din jurul bebelusului va deveni tot mai mult o sursa de stimulari sau de excitatii, ducand la reducerea naturala a frecventei sau duratei reprizelor de somn.

E de dorit si sa creati un mediu diferit pentru siesta din timpul zilei: lasati lumina soarelui sa patrunda in camera si nu renuntati la ocupatiile dumneavoastra doar pentru a face liniste totala cu orice pret! Acest lucru nu poate decat sa il ajute sa faca distinctia si sa se adapteze. Incetul cu incetul, el va asocia zgomotele familiare cu ziua si tacerea cu noaptea.

Lasa un comentariu