Atasamentul la copil

Cum facem fata bebelusului?

De la 0 la 3 luni, bebelusul isi exprima nevoile fata de persoanele din jurul sau (nu conteaza daca sunt sau nu parintii sai). Raspunzand la aceste nevoi cu grija si cu devotament, parintele ii va permite copilului sa dobandeasca incredere in mediul sau.

Aceasta este baza necesara pentru construirea unei legaturi afective. Treptat, copilul intre 3 si 9 luni isi va dezvolta capacitatea de a-i distinge pe parinti de ceilalti (si de a-i prefera). Va recunoaste persoa¬nele familiare, ii va surade tatalui, va scoate un strigat pentru a-si exprima bucuria de a-si vedea mama, jocurile sau ca raspuns la alti stimuli.

Va incepe de asemenea sa protesteze atunci cand tatal sau mama se indeparteaza sau in fata unei persoane pe care nu o recunoaste. Se va de-plasa tot mai mult si va incepe sa descopere mediul in care traieste, aruncand totusi cate o privire mamei si cerand chiar o mangaiere ca semn de incurajare! Acesta este inceputul atasamentului.

Intre 9 luni si 2 ani copilul isi manifesta dorinta de a fi mai „autonom” si isi construieste o baza de siguranta din ce in ce mai solida, fapt ce ii va permite sa se indeparteze mai usor de parinti: va indrazni mai mult… stiind ca poate conta pe ei. Dupa varsta de un an, copilul se va afirma intr-o masura tot mai mare. Noile sale nevoi vor cere mai mult sprijin din partea parintilor, pentru a-1 ajuta sa inteleaga care sunt limitele, regulile… Acesta este inceputul socializarii, care isi va dobandi adevarata importanta incepand de la 3 ani!

Lasa un comentariu