Tipuri si tipare de atasament

Tiparele standard de atașament

Tipul tau de atasament vorbeste despre modalitatea in care relationezi cu ceilalti.

Stilul tau de atasament a fost conturat inca din primii doi ani de viata.
O data ce acesta a fost stabilit, el va ramane pe parcursul intregii vieti si chiar va juca un rol important in modalitatea in care iti vei educa propriii copii.

Asadar, este util sa-ti intelegi stilul de atasament deoarece te ajuta sa iti constientizezi comportamentul, cat si modalitatea in care te raportezi la cei din jurul tau.

Tipare de atasament dezvoltate in copilarie:
Inca de mici, copiii au nevoie sa-si dezvolte o legatura stransa macar cu un parinte sau ingrijitor astfel incat latura lor emotionala sa se dezvolte normal. Fara atasament, ei pot suferi “deteriorari” serioase la nivel psihologic si social.
Iata care sunt principalele stiluri de atasament la copii:
1. Atasamentul de siguranta.
Incepand de la varsta de 6 luni pana la 2 ani, copiii creaza un atasament emotional fata de adultul care are grija de el. Tocmai de aceea, este foarte important ca figura parentala sa fie una constanta pe parcursul acestei perioade.
Incepand cu cel de-al doilea an, copilul se raporteaza la adult ca la o baza sigura cu ajutorul careia se poate raporta la lume si devine mai independent.
2. Atasamentul de evitare.
Exista adulti care nu sunt disponibili din punct de vedere emotional sau care pur si simplu nu sunt constienti de nevoile copilului. Ei nu reactioneaza atunci cand copilul este ranit sau stresat.
Acesti parinti nu incurajeaza plansul, ci independenta. Cel mai probabil, copiii acestora devin “mici adulti” care reusesc sa aiba grija de ei insisi.
3. Atasamentul anxios.
Exista parinti care au un comportament inconsistent fata de copiii lor. Pe de o parte, pot fi foarte apropiati fata de acestia, iar pe de alta parte pot fi reci si indiferenti.
Copiii care au parte de o astfel de educatie sunt confuzi si nesiguri, nestiind ce fel de tratament vor primi din partea parintilor. Ei sunt adesea suspiciosi si neincrezatori in parintii lor, dezvoltand un tip de atasament anxios.
4. Atasamentul dezorganizat.
Atunci cand un parinte are un comportament abuziv fata de copil, cel din urma priveste experientele vietii ca pe o amenintare. Acest tip de atasament este sursa de stres a copilului.

In acest context, copiii se separa de egourile lor. Ei au parte de un atasament dezorganizat deoarece dezvolta teama fata de parintii lor.

Personalitatea conturata in functie de stilurile de atasament:
1. Personalitatea bazata pe siguranta.
Persoanele care dezvolta un atasament de siguranta in copilarie au parte de tiparele atasamentului de siguranta la varsta adulta.
Ei au un simt puternic al propriei persoane si isi doresc relatii foarte apropiate cu cei din jur.
In general, au o perspectiva pozitiva asupra propriei persoane, partenerului sau relatiilor lor.
Vietile lor sunt destul de echilibrate.
2. Personalitatea nepasatoare.
Copiii care dezvolta tipare de atasament de evitare isi contureaza o personalitate indiferenta.
Acestia au tendinta de a deveni singuratici si nu acorda o importanta prea mare relatiilor si emotiilor.
Sunt persoane rationale care isi ascund cu usurinta emotiile.
De asemenea, ei au tendinta de a se izolva si de a se indeparta de ceilalti.
3. Personalitatea preocupata.
Copiii care dezvolta un atasament anxios isi contureaza o personalitate preocupata.
Adesea, ei sunt autocritici, nesiguri si cauta in mod constant aprobarea celorlalti.
Acest comportament ii determina sa fie dependenti de partenerul lor.
4. Personalitatea tematoare.
Persoanele care au dezvoltat un atasament dezorganizat isi contureaza o personalitatea tematoare.

Ei isi doresc foarte mult o relatie, insa atunci cand intra in ea, nu reusesc sa se apropie prea mult din punct de vedere emotional de acesta.
Nici vietile acestora nu sunt foarte echilibrate: ei nu au un simt coerent al propriei persoane si nici nu au legaturi concrete cu ceilalti.

(Sursa: damaideparte.ro)

Lasa un comentariu