Tu cum reactionezi in fata crizelor de plans publice?

Tu cum reactionezi in fata crizelor de plans publice?

Riposte violente, tipete si crize de plans in fata rafturilor din magazine…parintii de copii mici sigur cunosc foarte bine sentimentul coplesitor ce ii inunda in acele momente delicate cand simt ca nu isi pot controla copilul si parca toti ochii sunt atintiti asupra lor. Fiecare parinte a incercat toate modalitatile de a linisti copilul intr-o astfel de situatie, dar parca nimic nu functioneaza.

Ce e totusi de facut?

Prima masura de precautie in aceste cazuri trebuie luata dinainte de a te aventura cu cel mic la cumparaturi: asigura-te sa fie bine hranit si odihnit! Odata satisfacute aceste doua nevoi ale copilului, toleranta acestuia la frustrare devine mai ridicata. Astfel ca data viitoare cand intentionezi sa intri cu prichindelul prin magazine imediat dupa ce l-ai luat de la gradinita sau dupa o joaca sanatoasa prin parc, gandeste-te de doua ori inainte.

In drum spre magazin ai grija sa ii comunici copilului scopul cumparaturilor si incearca sa formulezi astfel incat sa ii transmit clar care ii este rolul lui in aceasta actiune. Responsabilizandu-l cu un rol clar, spre exemplu acela de a alege cele mai frumoase legume, ii asigura copilului o tinta pe care sa se concentreze. Ajunsi in magazin, evita pe cat posibil zonele unde stii ca se afla ceva ce copilul isi doreste poate foarte mult. E ca si cum tu ai tanji intr-o zi torida dupa o limonada si cineva se plimba cu ea prin fata ta; este exemplul perfect pentru a intelege ce il incearca pe copil in fata tentatiilor, cu plusul ca nu are autocontrolul dezvoltat.

Si totusi, daca inevitabilul se produce, ramai ferm. Nu uita ca nu conteaza decat copilul si faptul ca tu incerci din rasputeri sa ii oferi cea mai buna educatie posibila. Uita de lumea din jurul tau, chiar daca te incearca cel mai puternic sentiment de rusine.Copilul nu cunoaste un asemenea sentiment si intentia lui e de departe sa te faca sa te simti astfel.

Bineinteles ca a mustra copilul folosind un ton ridicat nu calmeaza deloc apele, ba dimpotriva, ii accentueaza copilului emotiile negative care deja il incearca si intreg conflictul ia amploare.

Chiar daca te auzi cu greu de plansetul lui, vorbeste-i calm si gratios si foloseste-te de haz. Oricat de greu ti-ar fi, nu uita ca tu esti cel care cunoaste autocontrolul.  La cel mai mic semn de linistire lauda-l, recompenseaza-l afectuos si incearca sa ii aduci zambetul pe buze.

Foarte important este sa nu cedezi plansetelor, iar daca totusi te simti depasit de situatie, i-al pe cel mic cu tact si paraseste incinta magazinului. Copiilor le place sa mearga la cumparaturi, iar adoptand o astfel de atitudine, va simti in mod direct consecintele comportamentului sau.

Atunci cand tratezi armonios problema, pe langa faptul ca linistea se instaureaza mai rapid, iti oferi tie sansa de a fi mandru de felul in care ai gestionat problema si te eliberezi de povara invinuirii in urma unor eventuale izbucniri nervoase asupra micutului tau.

Psiholog Cristina Nenciu

Lasa un comentariu