Somnambulismul

Somnul si visele cu incarcatura negativa

Deşi somnambulismul este mai frecvent la copiii între 6 şi 10 ani (mai ales la băieţi), el se poate manifesta ocazional încă de când învaţă să meargă. Copilul începe atunci să hoinărească, puţin stângaci, cu ochii deschişi, dar având aerul că doarme, făcând toate acestea foarte liniştit. Nu este deloc indicat să treziţi un copil somnambul.

Trebuie mai curând să îi vorbiţi cu blândeţe şi să îl conduceţi înapoi în camera sa. Nu se va opune şi va adormi din nou repede, fără ca a doua zi să-şi amintească ce s-a întâmplat.

Cum să liniştim copilul după un vis urât? Trebuie pur şi simplu să faceţi ceea ce fac din reflex majoritatea părinţilor: să îi vorbiţi calm, luându-l în braţe, să îi spuneţi că a visat urât şi că în realitate nimic din ceea ce a visat nu există sau nu s-a produs.

Nu trebuie să neglijaţi temerile copilului, care simte o reală nevoie de a fi în siguranţă, fără ca totuşi să vă lansaţi în ample şi îndelungi explicaţii sau să îi cereţi să vă povestească în detaliu coşmarul, stricându-i de tot somnul. Este mai bine să reveniţi asupra subiectului a doua zi dimineaţă… dacă micuţul îşi aduce aminte visul!

Lasa un comentariu