De ce se trezeşte copilul în timpul nopţii?

De ce se trezeşte copilul în timpul nopţii?

Tulburările somnului se numără printre problemele cel mai des evocate de părinţi. Faimoasele nopţi albe sau scurte reprezintă principala cauză a stresului şi a dificultăţilor cu care se confruntă noii părinţi.

Cu toţii se aşteaptă să treacă prin această etapă cu nou-născuţii lor, dar lucrurile capătă o altă proporţie atunci când copilul ajunge la vârsta de 2-3 ani. Putem vorbi atunci de tulburări ale somnului: panici nocturne, coşmaruri, somnambulism etc.

Tulburările somnului dezechilibrează atât viaţa părinţilor, cât şi pe cea a copiilor. Părinţii se plâng de oboseala şi nervozitatea cauzate de deteriorarea propriului somn. Sunt aşadar nevoiţi să-şi asculte copilul şi să găsească soluţii pentru ca micuţul să doarmă din nou bine.

Trebuie să înţelegem că problemele de somn sunt trecătoare şi fac parte din dezvoltarea normală a copilului. Nici un copil nu doarme în toate nopţile de la naştere până la 5 ani şi toţi părinţii se confruntă la un moment dat cu un copil care refuză să adoarmă, se trezeşte noaptea sau are coşmaruri.

Conform anumitor studii, 70% dintre copiii de 2 ani refuză să meargă la culcare, între 30 şi 50% dintre copiii de 2 ani se trezesc cel puţin o dată pe noapte şi 40% dintre copiii de 4 ani visează urât de două ori pe lună.

Lasa un comentariu