Ce presupune dezvoltarea personala?

Ce presupune dezvoltarea personala?

 Ce inseamna mai exact aceasta dezvoltare personala, cui ii este adresata si ce ai de castigat in urma ei?

Dezvoltarea personala sau Optimizarea personala, cum mai este cunoascuta, prin insasi denumirea sa exprima cresterea sau evolutia persoanei. Cu ajutorul unor tehnici specifice si indrumat de un facilitator sau moderator (persoana avizata, cu formare psihologica), cel care apeleaza la sedintele de dezvoltare personala beneficiaza de o mai buna cunoastere de sine prin intelegerea propriei functionalitati emotionale, rationale si sociale, astfel incat sa isi acorde sansa gasirii echilibrului personal atat de necesar in atingerea cu succes a obiectivelor propuse.

Dezvoltare personala individuala sau de grup?

Cea mai raspandita si apreciata forma de desfasurare a dezvoltarii personale este cea de grup. Este recomandata formarea unor grupuri bazate pe o omogenitate a nevoilor, astfel incat fiecare grup sa tinteasca spre aceleasi interese comune, fiecare membru sa se simta comod si acceptat, iar colectivul sa reprezinte sursa de sprijin, inspiratie si confirmare.

Dezvoltarea personala poate fi si individuala pentru cei care nu considera ca s-ar simti bine in cadrul unui grup. Intregul procedeu se desfasoara unu-la-unu, doar tu impreuna cu psihologul, cursul calatoriei spre sine este stabilit in totalitate de tine si de nevoile tale pentru a-ti descoperi si activa resursele personale pe care le detii, dar inca nu le contientizezi.

Diferenta dintre cele doua forme de desfasurare a dezvoltarii personale, individuala sau de grup, consta in faptul ca grupul ofera sansa de a rezona la experientele celorlalti membri  si de a primi feedback de la acestia din urma.

Cui ii este adresata dezvoltarea personala?

Precum iubirea, dezvoltarea personala nu are varsta, culoare, religie si nu tine cont de starea de sanatate sau de boala. Din momentul in care poti descrie ceea ce simti, adica aproximativ 3 ani, esti invitat cu drag sa iti incepi optimizarea personala. Nu e niciodata prea devreme sau prea tarziu. Totul este sa vrei iti descoperi adevaratul potential.

Ce castigi in urma dezvoltarii personale?

Rezultatele acopera o gama foarte mare de nevoi, insa cele mai generale sunt:

  •  Cresterea imaginii de sine;
  •  Optimizarea inteligentei emotionale : lucrezi cu ceea ce uneori reprezinta experiente dificile precum emotii de furie, teama, vulnerabilitate etc. si inveti sa fii asertiv;
  •  Constientizarea modului in care te raportezi la tine si la ceilalti;
  •  Identificarea propriilor tipare functionale si imbunatatirea lor;
  •  Dezvoltarea imaginatiei si a creativitatii;
  •  Constientizarea si activarea resurselor personale.

Lasa un comentariu