Cariile si socul emotional al copiilor

Cariile si socul emotional al copiilor

Aparitia la copii de varsta mica a cariilor dentare, poate avea la baza mai multe cauze. Trebuie sa stiti ca, cariile sunt dezvoltate de Streptococcus Mutans, aceasta fiind bacteria care transforma zaharul din cavitatea bucala in acid lactic, ce ataca smaltul dintilor, facand astfel dintii sa devina sensibili la carie timp de mai multe ore.

Cauzele principale care duc la aparitia cariilor la copii sunt:

  1. Bacteriile din cavitatea bucala, care se activeaza la o igiena dentara defectuasa
  2. Alimentatia bazata in special pe dulciuri (produse zaharoase). Zaharul eset un precursor al cariei dentare, bacteriile din cavitatea bucala se hranesc cu zahar.
  3. Igiena orala incorecta, pentru o dantura sanatoasa copilul, acesta trebuie sa-si realizeze periajul dentar de cel putin 3 ori pe zi, dupa fiecare masa.
  4. Cariile de biberon, sunt cariile care apar atunci cand alimentatia este predominant realizata de laptele din biberon, cand de fapt copilul ar trebui sa manance alimente solide,

Studiile arata, ca sunt din ce in ce mai multi copii sub 10 ani care dezvolta carii si care au nevoie de consultul dentistului. Dentistul intr-adevar isi face treaba si dintisorii cariati sunt tratati si reconstruiti cu tot felul de substante chimice (amalgam) care poate produce cu timpul alte si alte probleme de sanatate.

Noua medicina Hamer sustine ca orice tip de afectiune, inclusiv caria dentara apare datorita unui soc emotional. Astfel ca depasind conflictul emotional, dintele cariat isi recapata sanatatea.

Am preluat in totalitate un pasaj din cartea(atasat link) Medicina mai presus de toate:

“Este important sa se inteleaga socul emotional de plecare pentru a pastra o dentitie sanatoasa : medicina Noua este si ( mai ales) o medicina preventiva. Ne vom preocupa aici de smaltul dintilor, partea exterioara a dintelui care il protejeaza de uzura masticatiei, precum si de dentina, partea care se gaseste sub smalt si care confera forma dintelui.

Exista numeroase rase de caini care se inteleg mai mult sau mai putin bine intre ele. Cand doi caini care se intalnesc simpatizeaza, ei emit anumite mormaituri si se adulmeca reciproc agitandu-si coada; cand stau la panda si nu au intentia de a simpatiza, isi arata dintii.Dar Saint Bernard-ul si bassetul german nu se pot suferi. Daca se zaresc de la distanta, schimba trotuarul si se ignora unul pe celalalt.

Basetul german ar cam vrea sa il muste, insa este atat de mic incat nici nu se pune problema si Saint Bernard-ul ar da orice sa il transforme, dintr-o inghititura . Dar este atat de mare incat daca ar ceda dorintei sale, si-ar pierde credibilitatea in fata celorlalti caini. Astfel, bassetul gandeste: “nu il pot musca pentru ca sunt prea mic, imi este imposibil sa fac asta”, traind un conflict de davlorizare fizica care se termina cu o osteoliza ( o gaura) in dentina. Saint Bernard-ul isi spune: “Nu trebuie sa il musc, nu am dreptul deoarece sunt mult mai puternic in comparatie cu el ”, traind un conflict de devalorizare de sine cu caracter moral, care duce la aparitia unei carii, pe care noi, in ignoranta noastra o atribuim interventiei microbilor.

Cand merg la scoala, copiii se afla pe pozitia bassetului german , iar profesorul este Saint Bernard-ul care mentine disciplina si spune lucruri plictisitoare. Copilul ar vrea sa o muste, insa este atat de mic ca nu poate face asta, asa incat conflictul activ provoaca carii. Daca ma devalorizez ca dintii mei nu sunt capabili “sa muste”, creierul ordona aparitia unei carii in locul unde actiunea este franata. Cand parintii se afla intr-o situatie precum aceasta, le-ar fi suficient sa aplice o stratagema simpla pentru rezolvarea problemei: puneti-va copilul in fata unui mar care va reprezenta Saint Bernard-ul, pentru a –si infige dintii in el! Stima basset-ului va creste simtitor. Folosirea simbolica a marului este extrem de eficienta! ( Sa nu se supere medicii dentisti: oricum se pare ca nu duc lipsa de munca…)”

Informatii utile :http://www.newmedicine.ca/gnmsessions.php

Psihoterapeut Corina Pirsean

Lasa un comentariu