Somatizarea trairilor – Sursa emotionala a afectiunilor fizice

Somatizarea trairilor - Sursa emotionala a afectiunilor fizice

     Inevitabil, oricare dintre noi experimenteaza la un moment dat un disconfort fizic: o durere de cap, de stomac sau de spate, ori intampinam probleme de tranzit intestinal sau trecem prin schimbari fizice evidente. Organismul uman este destul de usor influentabil de catre factorii externi, dar si mai mult de catre factorii interni. Si cand spunem factori interni, ne referim la trairile noastre emotionale.

Somatizarea trairilor apare atunci cand intensitatea emotiilor cu incarcatura negativa si mai ales constanta lor, depasesc pragul suportabil de catre persoana, scotand-o din aria sa de confort. Nestiind psihicul cum sa gestioneze trairea, procesul este preluat de catre organism, care incearca sa dea o forma acesteia si sa o exprime fizic.

Tulburarea de somatizare apare cu precadere in randul copiilor si adolescentilor, deoarece ei au mecanismele de aparare impotriva factorilor psihologici perturbatori, inca insuficient dezvoltate. Dezamagirea, teama sau vina resimtite de acestia se pot concretiza cu usurinta in afectiuni fizice, aparent fara fundament fiziologic pentru medicul de familie, care nu poate stabili un diagnostic concret.

Ce puteti face pentru a fi de ajutor in astfel de situatii? In primul rand este benefic sa fiti bine informati pentru a sti sa identificati emotia-sursa din spatele afectiunii si pentru a putea aduce un prim ajutor emotional in calmarea acesteia.

Durerea in general, insoteste sentimentul de vina, de povara. In functie de zona in care se manifesta, se coreleaza cu semnificatia, aproape instinctuala, a partii corpului afectata.

Durerea de stomac este data de inabilitatea de a trece peste niste experiente emotionale negative sau de a digera informatii neplacute. In randul copiilor este des intalnita in urma divortului sau separarii parintilor.

Durerea de cap exprima o nemultumire de sine, auto-invalidare, frustrare si perfectionism. O puteti sesiza cu usurinta atunci cand apare in mijlocul unor proiecte sau inainte de a inceperea unei activitati stresante.

Durerea de spate are diferite semnificatii, in functie de localizarea acesteia: in partea de sus inseamna lipsa senzatiei de suport emotional, necesita sprijin; mijlocul denota vina in urma unei actiuni savarsite, iar zona lombara arata epuizare si ingrijorari din cauze materiale.

Dureri ale picioarelor sunt intalnite in cazul celor carora le este frica sa mearga mai departe, evita sa progreseze si se consuma din cauza imobilizarii lor.

Durerea de/in gat exprima probleme de flexibilitate intr-o situatie, de a face un compromis, impotrivirea fata de schimbare, framantari emotionale in aceasta directie.

Printre cele mai semnalate afectiuni date de incarcatura emotionala se numara urmatoarele:

Astmul – dragoste sufocanta, complex de inferioritate;

Afectiuni ale sinusurilor – iritatie psihica data de prezenta cuiva;

Afectiuni ale pielii – sentimentul ca individualitatea ii este amenintata, ca altcineva are putere asupra lui, nevoie de auto-ingrijire, de autonomie;

Artrita – criticism la adresa propriei persoana sau la adresa altora;

Constipatia – lipsa increderii in ceea ce detine, teama de a pierde sau de a nu putea avea mai mult;

Diareea – teama de a se inrola intr-o activitate, neincredere in potentialul sau, frica de esec;

Anorexia/Bulimia – ura de sine, negarea si respingerea afectiunii;

Cresterea consistenta in greutate/Obezitatea – insecuritate emotionala, nevoia de protectie, de a fi iubit si ingrijit.

Toate aceste informatii sunt de natura pur informationala si nu trebuie considerate ca baza de tratament. Orice afectiune organica are nevoie de ingrijirea de rigoare.  Insa, fiind dezvoltate pe un teren emotional, daca nu se ia in calcul si aceasta latura emotionala, asigurandu-i-se linistea si sprijinul de care are nevoie, toate simptomele fizice generate de trairile nerezolvate pot reveni oricand.

Cea mai buna schema de tratament prescrisa este urmatoarea: Observam, ascultam, analizam, ascultam din nou si actionam cu cap!

Lasa un comentariu