Povestea TERAPIEI 3C

Povestea TERAPIEI 3C

Totul a început în urma cu 8 ani, într-o săliță de sport a unei grădinițe. Acolo, Paul Cojocaru, împreună cu 3 copii cu TSA (tulburare de spectru autist) și cu părinții acestora începeau ceea ce astăzi este cunoscut sub denumirea de TERAPIA 3C (Conștientizare, Coordonare, Concentrare).
Antrenorul de arte marțiale (Qwan ki do) îi întâlnise pe acești 3 copii în grădinițele unde preda arte marțiale ca disciplină opțională și dorind sa-i integreze în echipă a format o grupa separată cu ei cu scopul de a le oferi gratuit o oră de sport. Acestă oră de sport se repeta de trei ori pe săptămână. Nu după mult timp au început sa apară și rezultatele în direcția recuperării psihomotorii a acestor copii. Și ușor-ușor la grupa de sport concepută special pentru copii cu TSA, s-au alăturat și alți copii cu această tulburare iar în jumătate de an aveam în echipă 10 copii și când am împlinit un anișor an am ajuns la 75 de copii.

După o selecție riguroasa a mișcărilor, urmărind criteriile de eficiență în recuperarea psihomotori a copiilor, Paul a grupat exercițiile și a dat o denumire metodei sale: TERAPIA 3C (Conștientizare, Coordonare, Concentrare). Inspirat de artele marțiale pe care le practica, Paul a înțeles ca în interiorul fiecărui copil cu TSA, exista în stare latentă un copil tipic și că acesta nu așteaptă decât să fie descoperit și adus la suprafață.
Lipsa conștientizării propriei corporalități s-a clarificat, astfel, ca fiind principala problemă a acestor copii, iar terapia a orientat-o în direcția obținerii conștientizării, a rescrierii sau reactivării fondului psihomotor de baza (automatisme) și crearea pe baza acestuia a unui comportament psihomotor autonom.

Mergând în aceasta direcție, rezultatele nu au întârziat să apară atrăgând atenția întregii lumi din sfera tulburării de spectru autist. Astfel, după ce a fost monitorizat și apoi jurizat a obținut în 2012, în Vancouver, Canada, premiul Community Mentor pentru contribuția adusa în recuperarea psihomotorie a copiilor tulburare de spectru autist. Filmulețele cu exerciții, postate în mod gratuit, i-au adus recunoașterea mondiala a eficientei TERAPIEI 3C.

În acest an, mai exact în această toamnă Paul Cojocaru, este invitat tot în Vancouver la o conferință mondiala despre tulburarea de spectru autist pentru a ține un workshop despre TERAPIA 3C.
Rezultatele nu încetează să apară și Paul Cojocaru reușește să demonstreze cu ajutorul rezultatelor obținute, că exercițiile fizice adaptate din TERAPIA 3C sunt o soluție eficientă pentru recuperarea motorie a acestor copii.

Lasa un comentariu