TERAPIA 3C este o terapie practica ce se realizează prin exerciții fizice specifice, este o terapie prin sport.
TERAPIA 3C este o metoda de recuperare pe care antrenorul de arte martiale Paul Cojocaru, a pus-o la punct în ultimii ani, alături de copiii cu tulburarea de spectru autist, învățând odată cu ei.
Aspectul esențial este ca TERAPIA 3C funcționează – exista mulți copii recuperați psihomotor cu ajutorul acesteia.
TERAPIA 3C pornește de la ideea optimista ca în fiecare copil cu tulburare de spectru autist exista în stare latentă potențialul unui copil normal(celelalte tehnici terapeutice care au succes în recuperarea copiilor cu spectru autist o demonstrează din plin). TERAPIA 3C oferă o alternativă, o noua metodă de a trezi la viață acest potențial, de a reda copilul cu tulburare de spectru autist lumii celor normali – sau cel puțin de a-l aduce cât mai aproape de aceasta.
TERAPIA 3C nu se află în contradicție cu niciuna din terapiile utilizate în prezent în tratarea acestei tulburări. Un alt aspect important este ca TERAPIA 3C nu substituie logopedia sau terapia comportamentale care vizează deprinderea de abilitați practice specifice.
ABA, logopedia, celelalte forme de terapie pentru autism utilizate în prezent la noi în tara sunt perfect compatibile cu terapia prin sport și aplicarea lor simultan cu aceasta nu face decât să amplifice rezultatele obținute.
Un mare avantaj al terapiei prin sport este acela ca este ieftin și ușor de aplicat, nu necesită personal specializat, materiale didactice costisitoare sau spații specifice.
„Pană în prezent, am aplicat TERPIA 3C pentru aproximativ 1000 de copii cu tulburare de spectru autist cu vârste cuprinse, la începerea programului terapeutic, intre 3 și 8 ani. Dintre aceștia, rezultate foarte bune au apărut la cel puțin 90% din cazuri. Succesul TERAPIEI 3C depinde de vârsta copilului (cu cat este mai mică vârsta, cu atât este mai bine) și de forma de autism pe care subiectul îl are în momentul în care începe terapia. Rezultatele apar mai repede la copii care au un autism funcțional sau înalt-funcțional. În toate cazurile însă, fără excepție, se înregistrează progrese.” Paul Cojocaru – antrenor Terapia 3C
Cui se adresează TERAPIA 3C? Am elaborat și utilizat TERAPIA 3C pentru a ajuta copiii cu tulburare de spectru autist, dar credem că aplicabilitatea ei poate fi extinsa și la ameliorarea diferitelor tipuri de retard psihomotor asociat cu alte tulburări (am lucrat de exemplu cu copii cu sindromul Down); principiile sunt aceleași. Aventura autocunoașterii este la fel de captivantă pentru toți și oferă suficienta motivație pentru a conduce la progrese semnificative.
Ce poate face TERAPIA 3C? TERAPIA 3C construiește la copilul cu tulburare de spectru autist comportamente adaptative bazate pe abilități psihomotorii de bază. Copilul va învăță să meargă corect, să alerge, să manipuleze obiecte, să meargă în echilibru pe o bârnă, să schimbe voluntar direcția de mers. Va conștientiza utilitatea mișcărilor învățate și valoarea lor practica. Va conștientiza contextul în care se afla și prezența celor din jur. Va învăța ce înseamnă disciplina, va învăța că anumite comportamente nu sunt permise.
Va obține un minim de abilități de comunicare și lingvistice prin învățarea sensului unor comenzi elementare.
Va câștiga curaj, încredere în el, dorința de a experimenta lucruri noi. Va descoperi satisfacția reușitei și dorința de a repeta acest lucru.
Va putea utiliza abilitățile dobândite în viata de zi cu zi
Cu alte cuvinte, va deveni psihomotric independent transformându-se dintr-un copil asistat permanent, într-unul parțial asistat sau neasistat.
Ce nu poate face TERAPIA 3C? TERAPIA 3C nu se poate substitui unei terapii care vizează construirea de deprinderi specializate – cum sunt terapia de tip ABA sau logopedia. Dacă obiectivul dumneavoastră ca și părinte vizează învățarea copilul sa vorbească, va trebui să căutați și să lucrați cu un logoped, fiindcă deși copilul câștigă la capitolele vizate de terapia noastră ( coordonare, conștientizare, concentrare) trebuie învățat și ce anume trebuie sa facă mai departe. TERAPIA 3C nu poate forma la copil alte deprinderi specifice în afara celor vizate prin exerciții. Acest lucru însă dezvoltă la copil, încrederea în sine, curajul, dorința de a încerca lucruri noi, abilitățile de comunicare de baza și dorința de a interacționa cu ceilalți.