Buna dimineata dragii mei! La multi ani tuturor! La multi ani, tara mea!
Astazi mai mult ca in orice zi, m-am trezit foarte bine dispus, foarte enegic si parca mai pus pe treba ca nicioadata, dar in acelasi timp si foarte mandru. Mandru ca-mi santeti prieteni, mandru de voi copii dar si de parintii vostri, mandru de toata treaba buna pe care am facut-o impreuna anul acesta, mandru de rezultatele ei, mandru ca ne putem tine de cuvant si “Noi suntem parintii padurilor de maine!”, mandru ca sunt parte din aceasta tara plina si de oameni frumosi si inimosi, mandru ca putem azi sarbatorii ziua nationala si multumit ca prima zi de iarna si prima zapada ne-a prins cu bilantul facut si mai ales… rezultate foarte foarte bune. Stiti prea bine ca in fiecare an plantam atat primavara cat si iarna padurile voastre, paduri “Mic si ecologist”. Anul acesta s-au nascut cea de-a sasea si cea de-a saptea padure.
Anul acesta cele doua paduri de stejari carora le-am dat nastere cu ajutorul a peste 5700 de copii de la gradinite si scoli din Bucuresti si Ilfov la Surlari – Moara Vlasiei, cuprind 2.25 ha respectiv 1.6 ha, adica 25795 mici copacei care in cativa ani vor forma frumoase paduri in care nu numai ca ne va fi tare drag sa ne plimbam dar care, asa cum stiti prea bine si voi, micii mei prieteni, ne vor asigura atat oxigenul cat si caldura si protectia mult necesara noua.
Peste iarna vom sta la caldura vom petrece sarbatorile de Craciun si Anul nou si ne vom distra alaturi de cei dragi, insa la primavara ne vom intalni din nou si vom ajuta din nou natura. Padurile numarul opt si noua abia asteapta sa se nasca. Pana atunci insa, nu stam cu mainile in san si o vom ajuta colectand si recicland hartie. Vom strange tot ce inseamna carton, hartie, ziare, ambalaje si le vom livra la centre speciale de colectare si reciclare.
E imposibil sa nu dai peste tot de ea – pe strada, in parcuri, pe marginea drumurilor de țara, pe birouri, pe masute la gradi sau scoala, prin buzunare… Este ieftina și este folosita la aproape orice, cu conditia sa ai imaginatie.
Este adevarat, hartia se degradeaza repede si din acest punct de vedere nu polueaza atat de mult si agresiv ca alte materiale, insa pe langa copaci, paduri, mai consuma o resursa naturala extrem de importanta: apa. Pentru a produce o tona de hartie se consuma mai multa apa decat pentru a produce orice altceva. Aproximativ 325 de litri de apa sunt utilizati pentru a produce un singur kilogram de hartie! E drept ca sunt taiati si copaci, insa de parca acest lucru nu era sufficient de grav, nu aceasta este principala amenintare la adresa mediului – sursele din care se produce hartia sunt in cea mai mare parte resturi, precum rumegusul. Productia de hartie polueaza aerul și apele curgatoare, eliminand substante extrem de periculoase pentru mediu, precum diversi compusi ai clorului si sulfului, metale grele ca mercurul, precum si gaze toxice.
Gropile de gunoi din imprejurimile oraselor noastre sunt pline de hartii si cartoane. S-a constatat ca cel putin o treime din totalitatea deseurilor pe care le aruncam la gunoi sunt din hartie sau carton. Dupa cum am spus, e adevarat ca se degradeaza repede, dar o problema spinoasa este faptul ca oamenii consuma foarte, foarte multa hartie degeaba, adica pur si simplu o risipesc, fara sa se gandeasca la consecinte. Se estimeaza ca, pentru a acoperi consumul necesar, industria de specialitate va produce in 2020 in jur de 500 de milioane de tone de hartie pe an, de la 400 de milioane de tone cat se fabrica in prezent. Deci in numai 5-6 ani se preconizeaza ca acest consum sa cresca cu 25%. Este ingrozitor de mult, atat avand in vedere resursele natural sacrificate pentru producerea ei cat si cele sacrificate apoi in degradarea ei. Industria reciclatoare de hartie se confrunta si ea cu mari provocari în ceea ce priveste protejarea mediului pentru ca tehnologiile moderne au eliminat in mare masura folosirea unor substante toxice, insa in acest moment nu exista posibilitatea de a recicla hartia 100% ecologic.
Prin comparatie cu producerea hartiei din celuloza extrasa din surse naturale, reciclarea este insa, dupa cum usor ne putem da seama, o soluție mult mai prietenoasa cu mediul: poluarea aerului este astfel redusa cu aproximativ 74% fata de productia de hartie din surse naturale primare, in timp ce poluarea apelor scade si ea cu circa 35%.
O tona de hartie reciclata inseamna 17 copaci care nu mai trebuie taiati, economisind astfel si peste 26 de tone de apa si aproape 1,8 tone de combustibil.
Hartia are o durata de viata mai redusa. Hartia de calitate, cum este hartia pentru imprimante, poate fi reciclata de maximum 5-7 ori, dupa care ethnic vorbind, fibrele de celuloza se scurteaza prea mult si in acest stadiu, produsul reciclat este de obicei folosit la cartoanele de oua. Cartonul, pe de alta parte, este produs din celuloza cu fibre scurte, astfel ca el poate fi reciclat de mai multe ori. Tehnologia de reciclare poate elimina cernelurile, agrafele, capsele, cleiul cu care sunt legate cartile si caietele, insa nu si uleiul. Prin urmare, nu se pot recicla hartiile si cartoanele patate de ulei sau mancare. La fel, nu se recicleaza hartiile cerate, plastifiate sau acoperite cu folie de plastic (coperțile revistelor glossy), servetele sau alte produse sanitare de hartie folosite. Cutiile de lapte si sucuri se recicleaza intotdeauna separat.
Acestea sunt doar cateva date pe care voi, dragii mei prieteni, este bine sa le cunoasteti, se le aplicati si sa-i invatati, asa cum de altfel am observant ca faceti déjà, si pe prietenii si cunostintele voastre. Astfel vom fi din ce in ce mai responsabili si mai corect informati, mai buni si mai atenti atat cu nevoile naturii dar si cu ale noastre si ale tuturor prietenilor nostri. Ma bazez pe voi! Pentru ca mi-ati demonstrate de fiecare data, cu varf si indesat, cat de puternici si indrazneti sunteti, cat de hotarati, cat de corecti si cat de entuziasti in a-I invata pe toti sa fim mai buni si cu mai multa grija fata de ceea ce ne inconjoara.
Cu drag, ne vedem la primavara!
Pana atunci, ne vom mai intalni aici, cu informatii si idei practice “de sezon”.
Samburel