Psihiatrul este absolvent al Facultatii de Medicina, care a urmat un rezidentiat pe specialitatea Psihiatrie. Este singurul care are competenta de a trata bolile mintale grave de nivelul dementelor, schizofreniilor, depresiilor majore, etc. si poate prescrie tratament medicamentos.
Psihologul este cel care a terminat Facultatea de Psihologie, obtinand astfel licenta in Psihologie. Pentru a putea fi insa, cu adevarat in serviciul oamenilor, psihologul trebuie sa urmeze o formare, pe una din urmatoare specializari: psihologie clinica, consiliere psihologica, psihoterapie, psihologie educationala, psihologia muncii, psihologie judiciara s.a.m.d.
Psihoterapeutul este fie medicul psihiatru, fie psihologul care a facut ulterior si o formare in psihoterapie. El se ocupa de interventia prin mijloace specifice asupra acelor probleme ale omului, care ii perturba sistematic viata psihica, emotionala sau sociala sau care ating pragul de afectiune patologica.
Consilierul psihologic este psihologul care a urmat specializarea pe consiliere psihologica. El se ocupa de optimizarea si dezvoltarea personala a oamenilor sanatosi, care se afla intr-un impas ce le afecteaza viata de zi cu zi.
Psihologul clinician este psihologul cu formare in psihologie clinica. Acesta evalueaza, stabileste factorii psihologici relevanti pentru starea de sanatate sau boala si intervine prin consultanta acolo unde este necesar.