Cat de bine iti cunosti copilul? Alegerile copiilor in fata pericolelor.

Cat de bine iti cunosti copilul? Alegerile copiilor in fata pericolelor.

Mamica unui baietel de 3 anisori povestea cum in cadrul unor sedinte de inot, urmate de acesta, a descoperit ca ceea ce il invatase acasa pe cel mic (si era convinsa ca acesta intelesese), de fapt ii intrase pe o ureche si ii iesise pe cealalta.

Instructorul de inot a asezat toti copilasii participanti la curs, pe marginea bazinului si le-a vorbit despre jocul cu mingea in apropierea apei. Apoi a aruncat o minge in apa si i-a intrebat ce fac. Fiecare copil s-a aruncat in apa, incercand sa recupereze mingea. In zadar s-au chinuit sa ajunga la ea, fiindca valurile facute prin balaceala lor, impingeau mingea si mai departe. Instructorul i-a scos din apa, i-a intrebat ce fac data viitoare si a repetat scenariul. De inca 3 ori a aruncat mingea in apa, iar copiii au sarit dupa ea, bineinteles, fara rezultate. Abia dupa cele 4 ture obositoare de fugarit mingea prin apa, micutii s-au indreptat catre parintii lor aflati in sala, rugandu-i sa le scoata mingea din bazin.

Mare i-a fost mirarea mamicii de care va povesteam. Aceasta chiar il invatase pe baietelul ei in nenumarate randuri, avand piscina acasa, ca niciodata sa nu se bage in apa dupa ceva ce a pierdut, ci sa o cheme pe ea sau pe tatal lui. Si era linistita, crezand ca cel mic a inteles.

Astfel, aceasta lectie despre imprevizibilitatea actinilor copiilor trebuie sa ajunga la cunostinta tuturor parintilor. Nu va bazati pe faptul ca cei mici inteleg si isi insusesc ceea ce le spuneti. Cand vine vorba despre lectii de siguranta, intotdeauna verificati prin practica. Jocul de rol este cel mai potrivit in aceste cazuri.

Fie ca este vorba despre pierderea unui obiect in apa, in strada sau in alte locuri periculoase, despre crezarea promisiunilor unor straini, despre joaca cu focul sau cu obiecte ascutite sau despre orice alta situatie ce ii poate pune in primejdie, nu trebuie sa lasati siguranta copiilor doar “pe mana” vorbelor.

Testati alegerile copilului in fata pericolelor, cat sunteti langa el. Improvizati scenarii cu ajutorul jocului de rol:

  • Nu doar spuneti despre pericolul ajungerii mingei in strada, ci chiar lasati mingea sa se duca in mijlocul drumului, uitandu-va impreuna cu cel mic la masinile care trec pe langa ea, amenintand sa o calce.Faceti-l sa aleaga sa va ceara ajutorul pentru a recupera mingea si asigurati-va ca intelege cat este de important sa ceara ajutorul unui adult in astfel de situatii.
  • Imaginati-va ca in timp ce sunteti la dus, un strain suna la usa. Stiti cum va reactiona copilul? Cel mai sigur este sa simulati un asfel de scenariu. Spuneti copilului ca va jucati acum jocul “Strainul”. Stabiliti rolurile, alegand sa fiti strainului, iesiti afara si sunati la usa. Cum reactioneaza micutul? Puteti apoi sa faceti schimb de roluri, pentru a observa ce intelege cel mic ca inseamna un strain.

Ganditi-va la diverse situatii ce ii pot ameninta siguranta copilului si intrebati-va cum credeti ca ar reactiona? Sunteti siguri de raspuns? Cel mai bine…puneti in practica!

Lasa un comentariu