Cum iti inveti copilul ARTA DE A FI FERICIT?

De cine depinde succesul scolar al copilului?

Pentru un parinte, sa stie ca a crescut un copil fericit este ca si cum ar primi premiul Nobel pentru succesul lui parental. Din moment ce fericirea este un produs al sanatatii emotionale, scopul acestui articol este acela de a ajuta parintii sa vina in intampinarea nevoilor copiilor, sa ii sustina in dezvoltarea unei atitudini pozitive, optimiste, mai exact de a ajuta la cresterea unor copii fericiti.

Dar sa vorbim specific despre ce face ca un om sa fie fericit. Ultimele cercetari au concluzionat ca fericirea s-a dovedit a fi mai putin un rezultat al norocului si al circumstantelor externe si mai mult un produs al starilor noastre mentale, emotionale si al obiceiurilor fizice, care creeaza acea chimie a organismului ce determina nivelul nostru de fericire.

Unii dintre noi suntem mai optimisti, iar altii mai pesimisti. Sunt niste stari de dispozitie intr-o oarecare masura innascute, dar cea mai mare parte a starii noastre sufletesti tine de obiceiuri.

Adica fericirea este un obicei? Ciudat, dar da! Pana la varsta adulta ni se stabileste obiceiul de a fi niste persoane predominant fericite sau predominant nefericite.

Fericirea se afla in stransa relatie cu trei tipuri de obiceiuri:

  • Ce gandim si simtim despre lume in general, asadar cum ne percepem experientele;
  • Anumite actiuni si ritualuri, precum exercitiile fizice, alimentatia, meditatia si distractia;
  • Trasaturi de caracter, precum autocontrolul, corectitudinea, intelepciunea, spiritul de conducator, onestitatea etc.

Cum iti ajuti copilul sa isi dezvolte obiceiul de a fi fericit?

rege

1. Invata-l obiceiuri constructive de a-si controla mintea si de a crea fericire.

Multi oameni nu stiu ca pot alege sa scape de starile proaste de dispozitie si sa devina pozitivi intr-un mod constient. Primul pas este sa identifici trairile negative, de unde au aparut. Adesea, cand cineva empatizeaza cu tine, trairile negative pur si simplu isi pierd din intensitate si se face loc schimbarii. Atunci se trece la pasul doi: alegerea constienta de a te simti bine.

Atunci cand copilul tau este indispus, ajuta-l sa-si exprime trairile si confirma-i-le. Cand s-a mai linistit si este intr-o dispozitie buna, comentati impreuna despre cat de minunat este sa te simti bine si cat timp pretios pierzi atunci cand esti indispus. Vorbiti despre ce strategii puteti gasi pentru a va crea o stare de buna-dispozitie.

Tips: Copiii iubesc sa se simta la putere. Explicati-i ca el este regale/regina fericirii si este singurul care hotaraste cand sa fie fericit, iar inamicii (supararea , furia) trebuie sa se supuna si sa asculte de el.

vrabiute

2. Ajuta-l sa vada bucuria in lucrurile marunte de zi cu zi.

Studiile au aratat ca oamenii care observa micile miracole ale vietii si se lasa incantati de ele sunt mai fericiti. Rasaritul soarelui, gargarita de pe pervaz, caldura zambetului vanzatoarei de la alimentara, un mesaj de la bunici, toate acestea sunt mici lucruri ce pot crea o stare de fericire pentru o intreaga zi. Mentioneaza-le copilului de fiecare data cand le intalnesti si impartaseste placerea momentului impreuna cu el.

Albert Einstein spunea foarte bine ca “Sunt doar doua feluri de a-ti trai viata. Unul, ca si cum n-ar exista miracole. Celalalt, ca si cum totul este un miracol.” Copiii invata din exemplul nostru ce este important in viata.

teddy

3. Ajuta-ti copilul sa-si dezvolte multumirea 

Multi cred ca nu pot fi multumiti pana nu sunt fericiti. Daca stai sa analizezi, realizezi ca dimpotriva: esti fericit pentru ca esti multumit. Cei care isi cultiva multumirea intr-un mod constient au adesea o stare de bine si se simt fericiti.

Copiii vad lucrurile foarte simplu: au – sunt fericiti, nu au – sunt tristi. Insa cum vad ei acest fapt de “a avea” este important de lucrat de catre parinti. Copiii nu stiu daca sunt norocosi sau nu. Stiu doar ca Gigel are mai multe luminite la bicicleta decat ei sau ca Ionut are un ghiozdan mai scump.

Secretul, ca parinte, este sa iti inveti copilul de mic sa nu ia lucrurile de-a gata, ci sa aprecieze fiecare lucru pentru utilitatea lui. Formati-va un ritual periodic de a va arata aprecierea si multumirea pentru diverse lucruri materiale sau personale pe care le aveti. Astfel ii stabiliti copilului un tipar sanatos de apreciere si constientizare a ceea ce detine. In acest fel, apreciindu-si ghiozdanul pentru faptul ca este spatios si nu s-a rupt, chiar daca este de anul trecut, nu va mai cere un altul nou doar pentru ca un coleg de clasa se lauda cu ghiozdanul lui cel nou de firma.

4. Modeleaza-i autoaprecierea

Imaginea de sine este graitoare pentru starea de fericire. Atunci cand esti multumit de tine esti fericit.

Aratati-va aprecierea fata de copil, atunci cand face ceva bun si in acelasi timp incurajati-l sa-si exprime si el aprecierea fata de propria persoana. “Bravo, mami, ai desenat minunat! Trebuie sa iti apreciezi si tu munca. Cum te apreciezi? Spune-ti si tu: Bravo, Matei, esti talentat!”

O sa il amuze si o sa ii dea o stare de bine, garantat! Insa cel mai important, va invata sa se autoaprecieze si sa fie multumit de el, conturandu-si astfel o imagine de sine pozitiva.

Stiati ca: Fizicul si psihicul sunt intr-o legatura atat de stransa, incat daca mimati continuu timp de 20 de secunde o stare (fericire, tristete sau entuziasm), psihicul se lasa pacalit si preia starea? Folositi-va de aceasta informatie pentru a va aduce zambetul pe buze in fiecare zi. Zambiti si deveniti fericiti!

Psiholog Cristina Nenciu

Lasa un comentariu