Copiii sunt capabili sa faca alegeri sanatoase atunci cand detin suficiente informatii, se simt sustinuti si isi cunosc limitele. Consumul de tutun, alcool si halucinogene tinde sa devina tot mai frecvent la varste tot mai fragede, ajungandu-se la ora actuala ca pentru copii de 8-9 ani aceste substante sa nu mai fie deloc un subiect tabu.
Ca parinte, ce trebuie sa fac?
In primul, rand sa comunici cu micutul tau despre aceste subiecte. Studiile au demonstrat ca in ciuda aparenteleor, copiii chiar asculta ceea ce le spun parintii lor.
Asadar, cand ii vorbesti copilului despre aceste lucruri, trebuie sa:
- Afli ceea ce stie copilul, deja – vezi cum percepe copilul aceste lucuri, ca negative sau pozitive, ori daca ii sunt indiferente si pornind de la ce date detine vei sti de unde sa incepi informarea;
- Il prezinti fapte si date reale – este bine sa structurezi informatia pornind de la interesele copilului. Daca este pasionat de stiinta, ii poti prezenta pe intelesul lui ce influenta au substantele aflate in compozitia tigarilor sau a drogurilor asupra organismului. Daca este pasionat de sport, ii relatezi ce efecte negative exista asupra performantelor sportive. Iar ca idee generala, ii poti explica faptul ca o dependent instalata, fie ea de tigari, alcool sau droguri, te face sa pierzi multe din bucuriile de zi cu zi, pentru simplu fapt ca ajungi sa iti faci programul dupa nevoia consumului acestor substante;
- Ii stabilesti reguli clare – ii explici ca aceste reguli sunt facute pentru siguranta lui, pentru ca ii vrei binele si pentru ca te astepti ca el sa nu consume alcool, droguri sau sa fumeze. Daca se va intampla sa iti incalce asteptarile, va trebui sa suporte consecintele. Insa in cazul in care are un comportament frumos in continuare, merita toata aprecierea si trebuie recompensat;
- Fii pregatit sa raspunzi tuturor intrebarilor copilului – fii transparent si asigura-l de toata increderea ta, pentru ca el sa poata fi onest cu tine si sa iti adreseze nestingherit orice intrebare;
- Stabiliti impreuna despre cum sa spuna “nu” – copiii spun ca au ales sa consume alcool sau tutun pentru a se integra si a fi placuti de alti copii. Ajuta-ti copilul sa inteleaga cat de important este sa ai puterea de a putea spune “nu” si ajuta-l sa conceapa un plan istet prin care poate refuza atunci cand cineva ii ofera sa incerce droguri, alcool sau tigari.
Cand ar trebui sa incep sa ii spun copilului despre tigari, alcool si droguri?
Cat mai timpuriu. Pana la varsta gradinitei cei mai multi copii au vazut deja oameni fumand tigari sau consumand bauturi alcoolice, fie in viata reala, fie la televizor sau pe internet.
Asigura-te ca, de la bun inceput, copilul sa stie cat de important este pentru tine ca el sa fie in siguranta si sa evite drogurile.
De ce este important sa abordezi aceste subiecte de timpuriu?
- Pentru ca multi copii se apuca de fumat in jurul varstei de 11 ani, ajungand sa fie dependenti pana la varsta de 14 ani!
- Pentru ca intre varstele de 9 ani si 13 ani, copiii incep sa creada ca este in regula sa consume alcool!
- Pentru ca sunt destui copii care la varsta de 12-13 ani consuma deja droguri precum marijuana sau etnobotanice!
- Pentru ca incepand cu varsta scolara, opinia prietenilor si a colegilor contareste atat de mult in luarea deciziilor, incat fara informatii, limite si reguli concrete, riscul de a alege calea viciilor este foarte mare!