Modelarea abilitatilor sociale: Cum sa fii un bun model pentru copilul tau

Anatomia unei casnicii fericite

Comportamentul unei persoane este partial mostenit de la parinti, insa,  intr-o mare masura acesta este dobandit din experienta cu mediul.

Daca ne gandim ca mediul initial care influenteaza este cel familial, putem deduce cu usurinta ca parintele, atat prin transmiterea genetica, cat si prin exemplul dat, este cel care pune bazele identitatii sociale a copilului.

Ei bine, vis-à-vis de trasaturile mostenite nu avem ce face, insa, parinte fiind, poti alege ce fel de exemplu vrei sa fii pentru copilul tau.

Prin comportamentul pe care tu il prezinti, stabilesti tiparele de conduita ale copilului.

La ce trebuie sa fii atent, astfel incat sa ii modelezi cele mai frumoase conduite sociale copilului tau?

Iata cateva exemple, cu efecte benefice atat pentru tine, cat si pentru cel mic:

Fii politicos. Facand lucruri marunte pentru cei din jur, poti stabili un model minunat de urmat. Chiar daca esti o persoana mai timida sau anxioasa, prin gesturi mici facute zilnic, poti aduce o restructurare pozitiva in viata ta si a copilului. Tine usa pentru un strain, daca cineva scapa un obiect, ridica-l pentru el, ofera-te sa ajuti atunci cand vezi ca o persoana nu se descurca. Incearca sa faci din aceste lucruri obiceiuri automate si in scurt timp te vei trezi ca le faci fara sa iti dai seama. Iar copilul tau va observa si va prelua cu siguranta aceste obiceiuri.

Saluta persoanele pe care le intalnesti. Vanzatoarea de la magazin, portarul de la scoala, postasul – fiecare persoana, care prin activitatea desfasurata, iti face un serviciu. Nu ai nimic de pierdut! Ii vei modela astfel un comportament social increzator copilului tau.

Fa complimente. Fie unui strain sau unui apropiat, orice persoana apreciaza un compliment sincer. De-a lungul unei zile este imposibil sa nu interactionezi cu cineva la care apreciezi ceva: tinuta, coafura, comportament, etc. Exprima-ti parerea pozitiva si incurajeaza-ti copilul sa faca la fel.

Asuma-ti riscuri. Cele mai multe persoane evita sa se expuna anumitor situatii, din teama de a nu parea caraghiosi. Copiii pot evita sa raspunda la scoala din teama de a gresi sau pot evita sa faca sport din teama de a parea neindemanatici sau de a nu fi suficient de buni. Este important pentru copii sa stie ca in viata este despre a profita de ocazii, despre a-ti asuma riscuri si despre a invata din greseli. Fii un bun exemplu in aceasta privinta. Asuma-ti tu riscuri si spune-i copilului despre cum te-ai simtit: “A fost mai usor decat ma asteptam” sau “nu mi-a iesit prea bine acum, dar data viitoare sunt convins ca ma voi descurca foarte bine”.

Evita sa mai fii critic.Cand un copil creste intr-un mediu critic, plin de asteptari, devine si el la randul lui critic atat cu ceilalti, cat si cu el insusi. Iar sansele de a dezvolta anxietate sociala sunt foarte mari, fiindca se va astepta la orice pas sa fie judecat de catre ceilalti. Fii un bun model de toleranta si respect. Fii ingaduitor cu cei din jur si tolereaza-le greselile. Acest lucru il va invata pe copilul tau ca oamenii sunt valorosi chiar daca nu sunt perfecti.

In general, parintii incerca sa isi educe copiii prin cuvinte si sfaturi, insa de prea putine ori acestea functioneaza, daca nu sunt confirmate si in actiunile intreprinse de parinti. Desi am mai mentionat acest lucru, vom repeta pana va deveni litera de lege: Copilul invata mai mult din ceea ce faci, decat din ceea ce spui!  Fii tu, asa cum vrei sa fie el!

Nu uita ca ai sansa, luna aceasta, de a afla cum stai cu Axietatea Sociala. Completeaza Chestionarul de masurare a Anxietatii Sociale si participa la Concurs!

Lasa un comentariu