Asa cum ne scria o mamica “Pentru fiecare etapa din viata copiilor nostri, stim sigur ca avem o mare contributie. Mereu, la cate o rascruce de drum stam si ne intrebam oare cum e mai bine sa il sfatuim… ma cutremur, stiind ca de deciziile mele, depinde in mare masura drumul lor in viata.” Este vorba despre responsabilitatea resimtita pentru luarea unor decizii la momentul inscrierii copiilor la scoala.
Este just ca parintii sa se simta tensionati si ingrijorati in astfel de clipe decisive importante pentru ceea ce va sa fie un viitor reusit sau presarat cu obstacole, pentru copii lor. De ce anume ar trebui sa tinem cont atunci cand alegem institutia de invatamant ce “ne va creste” copiii in urmatorii ani?
Perioada inscrierilor pe anul acesta s-a terminat, asa ca ce rost isi mai are articolul, probabil va intrebati. Nu intentionam sa conturam imaginea unei unitati de invatamant perfecte, pentru ca aceasta nu exista. Fie ea de prestigiu, sau de la periferia unei localitati din provincie, scoala se muleaza perfect pe vorba celebra: “Omul sfinteste locul.” Si omul extras din contextul de fata poate fi chiar copilul tau.
Invatatorii si profesorii sunt precum pietrele raurilor: si mici si mari in fiecare albie, dar deservesc aceluiasi scop, de a incetini si modela curentii puternici si de a filtra reziduurile, fiecare prin dimensiunea fortei lor. Iar scopul cadrelor didactice, fie ele de renume sau modeste, este acela de a modela mintile copiilor, prin puterea invataturii ce o ofera.
Ajuns la scoala, copilul va invata asa cum este motivat acasa, fiindca interesul copilului fata de activitatile scoalare va fi direct proportional cu interesul parintelui fata de rezultatele scolare ale copilului. Cat despre ceea ce i-ar prinde mai bine copilului: limba engleza sau germana, profil uman sau real, puteti verifica prin cautari pe internet incotro se indreapta tendinta cunostintelor de viitor. Insa cel mai important este sa conturati placerea copilului de a invata, indiferent de ramura aleasa, iar pasiunile gasite prin studiu ii vor ghida pasii spre viitor.
Importanta deciziei alegerii unei unitati de invatamant creste odata cu fiecare etapa, iar daca in ciclurile primare si gimnaziale impactul locului este unul mai mic, alegerea liceului sau facultatii isi pune mai pregnant amprenta asupra viitorului copilului. Sa zicem ca exista un asa numit “inconstient colectiv” al locului care ghideaza interesul elevului.
Insa pentru a ajunge la acel nivel, este necesara o daruire constanta in munca depusa obtinerii unor cunostinte sanatoase. Iar aceasta daruire se adreseaza atat copiilor, prin ambitie si vointa, cat si parintilor, prin stimularea ambitiei si vointei copiilor.
“Fiecare alegere este o oportunitate. Fiecare oportunitate poate fi un castig.”