Idei de jocuri si activitati creative pentru copilul mic (1-3 ani)

Idei de jocuri si activitati creative pentru copilul mic (1-3 ani)

Activitatile creative le arata copiilor o alta perspectiva a realitatii si totodata ii invata fenomene practice ale mediului in care traiesc. Pentru copiii mai marisori de 3 ani este usor sa participe la astfel de activitati concrete, bazate pe reguli minime si expuneri verbale, dar ce ne facem cu mititeii de pana la 3 ani. Piticii nu au prea multa rabdare sa se concentreze, la ei expunerile verbale sunt de cele mai multe ori in zadar si unde mai pui ca exista toate sansele de a vrea sa “mestece” materialele de lucru.

Cu toate acestea, exista si pentru ei activitati stimulative imaginativ, cognitiv si senzorial, activitati pe care le vor indragi de la prima degustare, pardon, incercare. Tot ce trebuie sa faci, este sa te inarmezi cu multa rabdare, un suflet de artist si o artilerie de curatat de dupa.

Pentru ca cei mici sa isi dezvolte imaginatia, este absolut necesar sa renuntati ocazional la jucariile de-a gata si sa le aratati copiilor cate resurse are mediul inconjurator.

Stampila inimioara din tubul hartiei igienice

Aveti nevoie de un tub de hartie igienica, pe care il indoiti in interior, pe lung, lipiti cuta cu putin scoci, apoi bagati un capat in acuarele. Gata stampiluta! Secretul acestei metode este ca cel mic sa aiba oportunitatea de a invata ca solutii exista la tot pasul atunci cand ai imaginatie, deci este important ca el sa participe la crearea stampilei, nu doar sa o primeasca. Astfel obisnuit micul intreprinzator, sansele de a deveni o persoana comoda si statornica scad simtitor. Riscul de a avea momente de plictiseala se diminueaza, deoarece va avea o imaginatie bogata care ii va da intotdeauna de lucru.

Explorarea simturilor

Asezati pe masuta un bol cu faina, unul cu malai, altul cu porumb sau fasole, unul cu apa calduta si unul cu gheata si lasati copilul sa se joace cu manutele prin ele. Insotiti-l, explicand in cuvinte simple proprietatile materialelor: caldut, rece, fin, tare, mic, mare etc. Apoi imbinati rand pe rand “ingredientele” pentru a arata micutului ce fenomene se produc: unele se amesteca, altele mai mici se pierd printre cele mai mari, altele se topesc, unele se racesc.

A simti cu manutele lui diferite texturi este o metoda practica prin care copilul descopera diverse senzatii. Este o metoda atat de simpla si atat de plina de invataminte pentru cel mic.

Micul artist

1.Aveti nevoie de un tricou alb pentru copii, vopsea pentru textile si niste manute si picioruse simpatice de copil. Rezulta un produs tare haios (in imagine aveti un exemplu), fara sa mai vorbim de mandria copilului de a avea un produs creatie proprie.

2.Intindeti pe jos o panza sau o coala mare alba, puneti langa,
niste acuarele si ustensile dintre cele mai neobisnuite pentru pictat si lasati copilul sa se transpuna intr-un mic Picasso. Ideea este din nou, sa perceapa multitudinea tipurilor de exprimare, astfel incat sa isi dezvolte o gandire flexibila. Va rezulta din opera sa un tablou deosebit, pe care il puteti expune in camera copilului. Exista riscul, ce-i drept, ca ulterior micutul pictor sa vrea sa se catere la el, sa il mai “picteze” putin.

Principala resursa de care ai nevoie atunci cand vrei sa stimulezi imaginatia copilului tau este propria ta imaginatie!

Lasa un comentariu