Cand ai un copil atmosfera din familie este destul de relaxata: toata atentia este directionata spre a-i oferi micutei comori tot ceea ce are nevoie si isi doreste. Insa, cand in familie apare al doilea copil, atmosfera din casa tinde sa se transforme intr-un razboi de cucerire a teritoriului.
Copilul cel mare simte nevoia de autonomie, de independenta si isi doreste sa poata face lucrurile in felul sau si sa poata detine bunurile lui proprii. Pe cand cel mic este ghidat de o puternica si continua curiozitate: trebuie sa exploreze mediul, automat intrand peste spatiul fratiorului mai mare si intotdeauna va fi interesat fix de acel obiect asupra caruia este atent fratele lui.
Bun, am inteles cum functioneaza gandirea copiilor, ce duce in doi timpi si trei miscari la un conflict. Dar ce putem face pentru a aplana conflictul si totodata sa implinim nevoile fiecarui copil?
Nu putem discrimina pe baza varstei, cerandu-i celui mai mare sa renunte la ce are si sa dea celui mai mic, doar pentru ca este mai mic si vrea si el. Si nici invers. Trebuie sa ii invatam sa gaseasca solutii pentru o convietuire placuta, fiindca urmeaza multi ani in care vrand nevrand trebuie sa imparta o viata comuna.
Tinand cont de nevoia copilului mai mare, de a fi autonom si de a fi luat in serios, vorbim cu el din prisma trairilor lui:
Arata-i ca il intelegi
- “Stiu ca te supara atunci cand fratele tau iti vrea lucrurile. Stiu ca e greu sa imparti.”
Ajuta-l sa empatizeze cu cel mic
- “El vrea doar sa exploreze si sa se joace cu tine. Este doar curios de ceea ce faci tu, nu vrea sa te supere.”
- Aceasta abordare ii arata copilului ca este inteles si il ajuta sa il inteleaga la randul lui pe cel mic. Odata reusit acest lucru, se trece la urmatoarea strategie:
Rezolvarea de probleme
Aceasta abilitate de rezolvare a problemelor, prin gasirea de solutii, este de o importanta extrema in vietile noastre si trebuie insusita de timpuriu, din frageda copilarie. Iar situatia pe care ne concentram astazi este perfecta pentru invatarea acestei abilitati.
Invitati copilul mai mare sa gaseasca solutii favorabile pentru atunci cand cel mic ii invadeaza spatiul. Luati-l de manute sau in brate si intrebati-l:
“Ia spune mami, ce solutii crezi ca exista/ ce putem face, pentru ca tu si fratiorul tau sa va intelegeti asupra lucrurilor?” Ajutati-l cu cateva sugestii daca nu stie ce sa spuna: “Oare sa il faci curios de un alt lucru, atunci cand nu vrei sa te deranjeze? , Sa ii cauti ceva asemanator, Sa il ia mami sa ii citeasca o poveste sau Sa ai un timp al tau, sa faci ce doresti, apoi sa ii permiti si lui sa se joace cum vrea cu lucrurile tale?”
Chiar daca solutia nu vine imediat, important este ca acum, copilul are gandirea implicata activ in rezolvarea problemei si cel mai probabil va dori sa o rezolve.
Alte sugestii:
- Jucariile copilului mai mare, interzise celui mic datorita limitei de varsta, sa poata fi folosite in voie de cel mare, in locurile inaccesibile celui mic: in camera lui, pe masa sau in timp ce mezinul doarme.
- Ajutati-i sa se distreze impreuna, formand o echipa: sugerati-i celui mai mare sa il ia drept asistent pe cel mic si sa ii dea cate o sarcina de facut sau sa il implice direct in ceea ce face el, fiindu-i ca un profesor.
- Stabiliti ca regula: Sa nu existe doua refuzuri consecutive. Daca cel mare a refuzat sa ii ofere deja celui mic un lucru, a doua oara trebuie sa gaseasca o solutie astfel incat sa ii poata oferi. Din nou, important este sa se inceapa sa gaseasca solutii si odata obisnuit astfel, lucrurile se vor domoli intre ei.
- Placerea de a darui se fura de la parinti. Aratati-le prin propriul comportament ca va face placere sa fiti darnici. Orice copil isi doreste sa isi faca parintii mandri, imitandu-i.
- Dar din dar se face rai! Ajutati-va copilul sa inteleaga ce lucru frumos este sa imparti si sa fii darnic. Inventati povesti pe care sa i le spuneti inainte de culcare, din care sa extraga morale pozitive despre daruirea dintre frati.
Cu o astfel de poveste revenim maine, in cadrul articolului “Idei de jocuri si activitati pentru copii de 2-3 ani.”
Pana atunci, liniste si pace va dorim!