Satisfactia maritala sau divortul nu tin de noroc sau de soarta, cum ar spune unii, ci sunt fenomene inalt predictibile. In cadrul consilierii de cuplu, un bun psiholog poate identifica cu usurinta rata de succes al unui mariaj. Dr. John Gottman, cel mai renumit cercetator la ora actuala in domeniul mariajului si a parentalitatii, ne ajuta sa intelegem ca relatiile intime puternice se bazeaza pe urmatorii patru factori importanti: Prietenia, Intimitatea emotionala, Stilul conflictual si Visele impartasite.
Atunci cand casnicia este bazata pe prietenie, te bucuri de compania partenerului si il admiri pentru ceea ce este. Timpul petrecut impreuna este unul placut si distractive. Cooperati bine in negocierea sarcinilor zilnice, pentru ca va leaga sentimente de corectitudine si respect.
Dar prietenia fara intimitate emotionala duce la o convietuire asemanatoare celei cu un “coleg de camera” sau atunci cand sunt copii implicati, sunteti parteneri intr-o aventura a responsabilitatilor de parinte. Este, bineinteles, o aventura implinitoare pentru rolurile de parinti, dar nu sustine un mariaj fericit. Intimitatea emotionala implica o conectare zilnica sau saptamanala la un nivel mult mai profund. Impartasirea reciproca a trairilor si consolidarea atractiei sunt indici de sanatate emotionala. Iar un procent de 15-20% din intimitatea emotionala depinde de intimitatea sexuala.
Conflictele maritale sunt cele care umbresc fericirea unei casnicii. Dar nu ele in sine duc la separare sau divort, ci stilurile conflictuale adoptate de parteneri. Conflictele sunt prezente in orice casnicie. Am fi absurzi sa nu recunoastem acest lucru. Iar secretul unui mariaj functional consta tocmai in a sti cum sa depasim aceste piedici. Inchiderea in sine, criticile, atacurile, defensive, mandria sau injuriile sunt caracteristicile acelor stiluri conflictuale care mai devreme sau mai tarziu vor duce la destramarea cuplului.
In cele din urma, visele impartasite iau forma lipiciului ce incheaga si dau directia potrivita de-a lungul anilor unei casnicii. Visele si telurile impartasite ne inspira in crearea unui orizont comun. Acest lucru nu presupune renuntarea la propriile vise, ci pe alocuri sa facem ca aceste vise sa se intersecteze cu ale partenerului, pentru ca dorinta si pasiunea din cadrul casniciei sa dureze o viata.
A intretine o casnicie durabila, functionala si fericita nu este deloc un lucru usor. Iar a astepta ca aceasta sa mearga de la sine este din start un pas gresit. Ca partener ai datoria de a te devota si a-ti folosi toate resursele pentru a crea armonie in caminul tau. Acum stii de unde sa incepi, asa ca nu uita: prietenie, intimitate emotionala, stil conflictual si vise comune!
Psiholog Cristina Nenciu