E timpul sa stam pe burtica

E timpul sa stam pe burtica

   Din moment ce bebelusii dorm pe spate, pentru a avea parte de un somn sigur, prevenindu-se astfel riscul sufocarii, ei au nevoie sa petreaca o parte din timpul cat sunt treji pe burtica, pentru  a se putea dezvolta fizic si mental corect.

Beneficiile statului pe burtica

– Aceasta pozitie ofera micutului sansa de a-si exersa ridicarea capsorului, lucru ce duce la fortificarea gatului si a muschilor spatelui;

– Fiind capabil sa isi miste capul se reduce semnificativ riscul de sufocare, pentru ca bebe poate, datorita acestui exercitiu, sa se indeparteze de ceea ce ii blocheaza aerul;

– Muschii puternici permit bebelusului mai tarziu sa se rostogoleasca, sa stea in sezut, sa se tarasca sau sa mearga de-a busilea cu o mai mare usurinta;

– Statul pe stomacel ii ofera micutului o alta perspectiva, mai concreta, asupra lumii ce il inconjoara;

– Petrecand timp pe burtica ajuta de asemenea la dezvoltarea armonioasa a craniului bebelusului, evitand formarea unor zone plate ale spatelui capsorului;

– Si bineinteles, acest exercitiu, va ofera cateva clipe bune de distractie sanatoasa impreuna cu micuta voastra comoara.

Cand poate bebe sa inceapa sa stea pe burtica?

In unele cazuri, se poate imediat dupa nastere, dar cel mai adesea in preajma implinirii primei luni de viata. In primele saptamani poate fi inconfortabil pentru bebe sa stea pe burtica, din cauza bontului ombilical. Puteti incerca, totusi, iar daca observati ca bebelusului ii face placere, va puteti juca in siguranta cu el in aceasta pozitie. Stiu, multi parinti abia se incumeta sa il miste si sa il ridice, de teama sa nu pateasca ceva, dar nu va faceti griji, este perfect sigur pentru micut. Veti fi surprinsi ca pana si nou-nascutul isi poate misca capsorul intr-o parte si in cealalta.

Asteptati sa treaca cel putin o ora dupa ce micutul a mancat, atat pentru confortul lui, cat si pentru al parintilor, care in acest caz ar avea o suprafata in plus de curatat. In acest timp de relaxare dupa masa, bebelusul oricum va avea parte de momentul lui pe burtica, chiar daca este vertical, fiind tinut in brate pentru a eructa aerul inghitit in timpul mesei.

Aveti grija ca atunci cand bebe este cu fata in jos sa ii asigurati o suprafata pe care sta, neteda si plata.

Nu uitati: Niciodata nu lasati bebelusul sa doarma in aceasta pozitie, pentru ca si o singura data poate fi periculoasa pentru siguranta micutului.

Cat de frecvent si cat de mult poate sta bebe pe burtica?

Limita o stabileste bebelusul. Este recomandat sa incepeti sa il asezati o data pe zi pe burtica si sa il lasati cat ii face placer – pot fi 15 secunde sau 15 minute. Daca da sa planga, ridicati-l imediat, nu il fortati.

Unii bebelusi opun rezistenta acestui exercitiu, deoarece nu au un bun control motor si le este greu sa isi ridice capul. Insa, cert este ca, cu cat exerseaza mai mult, cu atat incepe sa le placa mai mult. Pentru a face lucrurile mai usoare, asezati o pernuta sub pieptul bebelusului, pentru a-i oferi o pozitie inclinata mult mai confortabila.

Distractie pe burtica

  • Cel mai bine este ca primele dati, intorsul pe burtica sa se faca prin joaca: In timp ce bebe sta pe spate, va puteti juca cu el, suflandu-i pe burtica sau pupandu-i burtica, apoi il intoarceti cu fata in jos si repetati miscarile pe spatele lui. O reala placere atat pentru bebe cat si pentru parinte;
  • Incurajati copilul sa se uite in sus in timp ce ii cantata sau vorbiti de-asupra capului;
  • Incepand cu 2 luni, mami, tati, asezati-l pe bebe jos, pe burtica, pe o paturica, iar voi asezati-va in fata lui in aceeasi pozitie ca el si aratati-i cum se face: cantati, suflati aer cald spre el si scoateti diverse sunete pentru a-l tenta sa miste capul cat mai des pentru a descoperi de unde vin sunetele si faceti diverse miscari cu mainile si capul pentru ca cel mic sa va imite;
  • Asezati obiecte care ii atrag atentia pe langa el, astfel incat sa vrea sa le apuce. Acest exercitiu duce la deprinderea miscarilor ce mai tarziu vor initia deplasarea.

Desi nu este suficient promovat, acest exercitiu simplu pentru bebelusi este de o mare importanta pentru mobilitatea lor. Fiecare parinte deja a oferit acest exercitiu benefic, fara a realiza, in momentele in care isi tine micutul pe piept in timp ce sta intins in pat. Asadar, stiti deja cata placere ii face piticului sa stea in acesta pozitie.

Spor la joaca!

Psiholog Cristina Nenciu

Lasa un comentariu