Pa-pa scutece, bun venit olita!

La ce vârstă ar trebui să folosească oliţa ?

Trecerea de la scutece la olita poate face un parinte sa devina foarte anxios, pentru ca nu este sigur daca felul in care abordeaza “problema” este inteles cum trebuie de catre copil. Teorii ale olitei exista cu zecile, insa tot ce trebuie retinut este ca acest proces nu reprezinta o arta, ci o achizitie in dezvoltarea copilului, precum mersul. Si cum pentru acesta din urma nu faci decat sa fii acolo pentru copilul tau, sa il sprijini, sa il indrumi, sa te bucuri alaturi de el la fiecare pas si sa il ajuti cat poti sa nu aibe “accidente”, acelasi lucru este valabil si in cazul olitei.

Daca te intrebi la ce varsta este indicat sa renunti la scutece, afla ca limitele de varsta sunt destul de distantate: 8 luni – 4 ani. Cei mai multi copii, insa, incep sa foloseasca olita pe la 2 ani – 2 ani jumate. Iar ca durata de timp in deprinderea olitei, in momentul in care copilul este pregatit pentru trecere, intregul proces poate fi dobandit intr-o saptamana – doua.

Cum incepi sa pregatesti copilul pentru olita:

  1. Atunci cand tu, ca parinte, incepi sa te intrebi daca micutul tau este pregatit sa foloseasca olita este momentul sa faci primul pas important in aceasta directie: Scoate olita si introdu-o in mediul familiar al copilului. Nu te astepta sa fie folosita! In aceasta etapa este important pentru copil sa se acomodeze cu ea, sa o perceapa ca pe un obiect familiar. Gandeste-te ca pana acum scutecele au fost cele pe care l-ai incurajat sa le foloseasca, iar daca i-ai cere brusc sa renunte la ele si sa foloseasca olita, un obiect nou si necunoscut, ii poti crea copilului un mare sentiment de frustrare si de nedumerire. In  momentul in care va percepe olita ca normalitate in viata lui, sunt toate sansele sa vrea sa o si foloseasca. Foarte important este ca olita sa nu permita copilului sa transforme momentul folosirii ei in unul de joaca, astfel ca este indicat sa va achizitionati o olita cat mai simpla, fara desene, butoane, luminite si alti distractori. Nu uitati ca olita face doar trecerea de la scutece la toaleta normala.
  2. Vei sti ca puiul tau este pregatit sa renunte la scutece atunci cand:
  • “Iesirile” au un orar in mare parte regulat;
  • Copilul stie sa urmeze indicatii;
  • Scutecele incep sa ramana uscate in timpul somnului si timp de 2-3 ore in timpul zilei;
  • Copilul poate spune atunci cand are nevoie sa mearga la baie;
  • Arata curiozitate despre ce se intampla la baie;
  • Vrea sa imite adultii in ceea ce priveste independent in ale toaletei;
  • Isi poate da singur pantalonasii jos.

 Nu exista secrete despre cum si ce trebuie sa faci pentru a-ti invata copilul sa foloseasca olita peste noapte. Ca pentru fiecare lucru nou invatat iti trebuie multa rabdare, disponibilitate si increderea ca numai tu ca parinte iti cunosti cel mai bine copilul si stii ce il ajuta in a face progrese.

Psiholog Cristina Nenciu

Lasa un comentariu