Probleme de concentrare: La ce le zboara gandul copiilor?

Probleme de concentrare: La ce le zboara gandul copiilor?

 “Vorbesti cu peretii” sau “ii intra pe o ureche si ii iese pe cealalta”, de cate ori nu s-a intamplat sa te simti astfel in momentele in care incercai sa ii comunici ceva copilului tau? Astazi ne vom schimba tactica de abordare a lipsei de atentie a copiilor.

Ceea ce trebuie numaidecat sa evitam in incercarea de a-i face pe copii sa fie atenti este sa le atragem atentia intr-o maniera critica sau sa transformam acea clipa intr-un moment jenant pentru ei. In urma acestei maniere de abordare nu reusim decat sa ii deconcentram si mai mult. Cine mai poate acorda atentie actiunilor intreprinse atunci cand este suparat?

Micutii nazdravani au nevoie ca tu sa intelegi ca in acele clipe in care tu crezi ca ei nu se concentreaza, ei chiar se concentreaza, dar in alta directie decat cea in care ai vrea tu. Intelegand acest aspect, ne ramane doar sa profitam de energia lor de concentrare din directia de interes pentru ei si sa o orientam spre actiunea asupra careia ei trebuie, la acel moment, sa fie atenti.

Uneori copii nu sunt atenti datorita faptului ca nu au incredere in abilitatile lor. Teama de a esua sau de a se face de ras il indeamna pe copil sa renunte la a incerca sa mai depuna vreun efort in sensul atentiei. Astfel el isi va salva demnitatea spunandu-si “Am esuat pentru ca nici macar nu am incercat.” Pentru a ajuta un copil aflat in aceasta situatie ii puteti canaliza entuziasmul fata de un erou preferat, spre exemplu Spiderman, spunandu-i sa se prefaca a fi aceasta: sa mearga si sa vorbeasca precum el. Punandu-se in pielea personajului, copilul va experimenta increderea de care eroul da dovada, i se va ridica moralul si se va putea dedica sarcinilor avute, avand un fundament de incredere in sine.

Atunci cand copilul are o dizabilitate si traieste emotii contradictorii fata de capacitatile lui, lucru ce ulterior duce la renuntarea implicarii lui in anumite sarcini, puteti apela din nou cu incredere la eroul preferat. Puneti copilul sa isi imagineze cum ar fi daca, Harry Potter spre exemplu, s-ar fi dat batut si nu s-ar fi luptat cu toate obstacolele pe care le-a depasit. Ambitia copilului poate fi usor stimulata prin punerea in aceeasi categorie cu eroii lui preferati, avand in acel moment sentimentul ca si el este o persoana deosebita, cu puteri deosebite.

Observa la ce acorda atentie copilul tau atunci cand nu se concentreaza la ceea ce ii ceri si apreciaza-l pentru ce i-a starnit interesul. Spre exemplu in timpul temelor, tu ajungi sa citesti singur cerintele, iar copilul este acaparat de stirile sportive de la televizor. Admira-l pentru interesul acordat sportului, pentru faptul ca apreciaza miscarea si efortul depus de sportivi, iar prin cuvintele tale de lauda nu faci decat sa ii redirectionezi atentia spre tine si spre actiunea intreprinsa de voi.

Important este sa iti observi copilul si sa fii constient cat poti de ceea ce traieste el in diverse momente. Sa fii atent la ce este el atent, reprezinta principala strategie. In acest fel ajungi sa il cunoasti si sa ii intelegi manifestarile. Principiile de baza ale schimbarii constau in mentinerea unei perspective pozitive asupra copilului tau si rezonarea la acelasi nivel cu el. Prin sustinerea si valorizarea centrelor lui de interes poti transforma deficitele copilului in puncte forte.

Psiholog Cristina Nenciu

Lasa un comentariu