Dupa cum am specificat si in articole anterioare, acest bloc de afectiuni cuprinde tulburarile in care perturbarea fundamentala este o schimbare in afect sau dispozitie catre depresie (cu sau fara anxietate asociata) sau catre expansivitate.
Continuam catalogarea si explicarea pe scurt a modelelor si categoriilor de tulburari afective cu scopul de a clarifica si corecta diagnosticare, asumare si monitorizare acestei arii de tulburari, dupa cum am spus din ce in ce mai raspandita in randul adolescentilor si tinerilor, cu tulburarea afectiva bipolara: o tulburare caracterizata prin doua sau mai multe episoade in care dispozitia individului si nivelele activitatii sale sunt perturbate semnificativ, aceasta perturbare constand in unele ocazii de crestere a dispozitiei, crestere de energie si activitate crescuta ( denumite clinic manie sau hipomanie) si in alte ocazii de scadere a dispozitiei si energiei si activitate scazute (depresie).
General vorbind, tulburarea bipolara este reprezentata de prezenta a doua stari afective in opozitie, ce se succed brusc. Pentru identificarea cu acuratete a diagnosticelor existente legate de aceasta tulburare, ICD-10 – Clasificarea tulburărilor mentale şi de comportament pune la dispozitie urmatoarele informatii:
Episoadele repetate de hipomanie sau manie sunt clasificate intotdeauna numai ca bipolare.
Putem cuprinde ca afectiune:
– Tulburarea afectiva bipolara, episod actual hipomaniacal cu sau fara simptome psihotice, cand individul este hipomaniacal in prezent si a avut cel putin un alt episod afectiv (hipomaniacal, maniacal, depresiv sau mixt) in trecut.
–Tulburarea afectiva bipolara, episod actual de depresie usoara sau medie, cand individul este depresiv in prezent, ca intr-un episod depresiv de severitate fie usoara fie moderata si a avut cel putin un episod confirmat afectiv hipomaniacal, maniacal sau mixt in trecut.
–Tulburarea afectiva bipolara, episod actual de depresie severa cu sau fara simptome psihotice, cand individul este depresiv in prezent, ca intr-un episod depresiv sever cu sau fara simptome psihotice si a avut cel putin un episod confirmat afectiv hipomaniacal, maniacal sau mixt in trecut.
– Tulburarea afectiva bipolara, episod actual mixt cand pacientul a avut cel putin un episod confirmat afectiv hipomaniacal, maniacal, depresiv sau mixt in trecut, si manifesta in prezent fie o combinatie fie o alterare rapida a simptomelor maniacale si depresive.
– Tulburare afectiva bipolara in prezent in remisie, cand pacientul a avut cel putin un episod confirmat afectiv hipomaniacal, maniacal sau mixt in trecut si in plus, cel putin un alt episod afectiv (hipomaniacal, maniacal, depresiv sau mixt), dar nu sufera in prezent de nicio perturbare semnificativa a dispozitiei si care nu s-a produs de mai multe luni.
Ar trebui sa fie codificate si monitorizate absolute toate perioadele de remisiune din cursul tratamentului profilactic pentru a ne asigura de eficienta tratamentului.