Ce trebuie sa spui, cand taci

Ce trebuie sa spui, cand taci

Linistea este mai interpretabila decat orice cuvant si mai plina de intelesuri ascunse decat orice poveste. Si de cate ori ne folosim de ea  in interactiunile noastre zilnice… Pentru adulti e mai usor de gestionat un moment de liniste, poate din comoditate il si prefera, insa pentru un copil care isi construieste zi de zi perspectiva asupra a ceea ce-l inconjoara, orice clipa de tacere poate fi un motiv de anxietate.

Trei situatii in care cuvintele au mare valoare:

  1. Din diverse motive copilul poate fi speriat de ceva ce a vazut pe strada (un om al strazii, o cearta intre doi straini sau poate doar o persoana cu o privire mai dubioasa). Tie ca adult ti se par lucruri banale, stii ca nu te afecteaza in mod direct si poate ai atatea alte lucruri mai importante pe cap. Nu neglija ingrijorarea copilului! Oricat de copilaroasa ti s-ar parea teama lui, daca iti pune intrebari sau il vezi tensionat vorbeste cu el. Explica-i tot ceea ce are nevoie sa stie, confirma-i siguranta si nu lasa loc de interpretari. Raspunsurile scurte sub forma “N-ai, mami, de ce sa te sperii” nu il ajuta cu nimic, fiindca el tocmai a avut de ce sa se sperie si imaginatia acum il domina.
  2. Incantat nevoie mare, iti povesteste copilul cum a reusit el sa se remarce pozitiv la scoala prin ceva ce a facut. Poate fi vorba doar despre faptul ca a facut rost de creta pentru clasa sau ca a vorbit cu un coleg de care nu era apropiat; mici sau mari, faptele lui i-au creat o stare de dispozitie aparte si simte nevoia sa ti-o impartaseasca pentru a fi mandru de el. Tu poate nu observi importanta momentului si ii adresezi un simplu “Bravo”, dupa care tacere, pentru ca esti ingrijorat de cu totul altceva. In timpul acesta, gandurile copilului pot formula diverse opinii inchipuite si gresite despre ceea ce simti fata de el. Exprima-ti cu fiecare ocazie sentimentele si impresiile pozitive pe care le ai fata de el. Nu este de ajuns sa crezi ca el le cunoaste, are nevoie sa le auda.
  3. Orice om mai are si zile rele, iar voi ca parinti este inevitabil sa nu mai intampinati mici dificultati care duc involuntar la conflicte. Atunci cand copilul observa ca ceva nu este in regula si va intreaba ce se intampla, discutati cu el precum cu un om matur. Nu il lasati sa isi faca singur diverse scenarii. Are dreptul sa cunoasca mediul in care traieste, pentru ca numai in acest mod se va simti securizat.

Una din diferentele dintre copii si adulti este aceea ca cei mici sunt mai putin indiferenti fata de ceea ce ii inconjoara. Semnificatiile atribuite lucrurilor sunt de o profunzime pe care noi tindem sa o pierdem cu fiecare zi. Pentru a le da incredere, tot ce trebuie sa facem este sa ii luam in serios.

Lasa un comentariu