In episoadele depresive tipice usoare,moderate sau severe, persoana sufera de scaderea dispozitiei, reducerea energiei si scaderea in activitate. Este redusa capacitatea de a simti placere, interes si concentrare, iar oboseala marcata este obisnuita chiar dupa un efort minim. Somnul este de obicei perturbat si apetitul diminuat. Stima fata de sine si increderea in sine sunt intotdeauna reduse si chiar in forma usoara, sunt deseori prezente unele idei de vinovatie sau devalorizare. Buna dispozitie este scazuta si variaza putin de la zi la zi, este insensibila fata de circumstante si poate fi insotita de simptome asa-numite ‘somatice’, cum ar fi pierderea interesului si a sentimentelor de placere, trezirea dimineata cu cateva ore inaintea celei obisnuite de trezire, sau dimpotriva, prezenta somnului cat mai lung, depresie mai agravata dimineata, incetinire psihomotorie marcata, agitatie, pierderea apetitului, pierderea in greutate si pierderea libido-ului.
Depizand de numarul si severitatea simptomelor, un episod depresiv poate fi specificat ca usor, moderat sau sever.
Episodul depresiv usor:
Sunt prezente de obicei doua sau trei din simptomele de mai sus. Pacientul este de obicei chinuit de acestea dar va fi probabil in stare sa continue cele mai multe din activitati.
Episodul depresiv moderat:
Sunt prezente de obicei patru sau mai multe din simptomele de mai sus si pacientul se pare ca are greutati in continuarea activitatilor obisnuite.
Episodul depresiv sever, fara simptome psihotice:
Un episod de depresie in care sunt marcate si chinuitoare mai multe din simptomele de mai sus, pierderea tipica a stimei de sine si ideile de devalorizare si vinovatie. Gandurile si actele de sinucidere sunt obisnuite, iar un numar de simptome ‘somatice’ sunt de obicei prezente.
Episod depresiv sever cu simptome psihotice:
Un episod de depresie dar cu prezenta halucinatiilor si ideilor delirante (acestea pot sau nu sa fie concordante cu dispozitia), incetinirea psihomotorie sau stuporii atat de severe incat de obicei sunt imposibile activitatile sociale obisnuite; se poate ca viata sa fie pusa in pericol din cauza ideilor de sinucidere, deshidratare sau infometare.
Majoritatea oamenilor ignora acumularea de cunostinte in acesta directie, pe motiv ca nu ii implica in mod direct. Dar sansele de a avea pe cineva apropiat cu astfel de simptome sunt destul de mari. Frecventa episoadelor depresive in randul oamenilor este ridicata, iar cei in cauza nu pot constientiza necesitatea ajutorului de unii singuri. In consecinta, a avea cunostinte despre aceasta afectiune inseamna a oferi o sansa, poate chiar cuiva drag.
In randul adolescentilor aceste episoade depresive sunt tot mai frecvente, iar a le trece cu vederea in speranta ca acestea sunt doar trecatoare este o mare greseala. Asadar, dragi parinti, luati atitudine cand observati orice schimbare ingrijoratoare ce devine o obisnuinta in dispozitia copiilor. Cum puteti identifica prezenta unui episod depresiv in cazul adolescentului gasiti aici.