Bine v-am regasit, piticii mei voinici!
Asadar nu-i gluma, chiar a venit primavara! Si nu numai in calendar ci si in aer.
Simtiti?
La ce va ganditi voi cand Baba Dochia se scutura de cojoace, apare soarele, vremea se incalzeste si ghioceii isi scot capsoarele?
Va ganditi la ce ma gandesc si eu?! Va ganditi la reintalnirea noastra? Va ganditi la… cea de-a patra plantare din cadrul proiectului „Mic si ecologist” nu-i asa?
Perfect! si eu tot la asta ma gandesc! Deci asa ramane, da? Adica sa ne vedem la Balta Neagra – comuna Nuci, Snagov Ilfov, sa fim muuuulti si sa plantam muuuulti stejari si frasini.
Apropo: daca despre frasin v-am povestit cu ceva timp in urma – daca nu va mai amintiti cautati articolul meu mai vechi chiar aici in site (ca doar trebuie sa stim si noi ce plantam), acum trebuie sa va spun cate ceva despre stejar.
Iata ce mi-au povestit mie specialistii in silvicultura: Stejarul, raspandit in Europa, Asia si America de Nord, este un copac inalt, cu ramuri noduroase si puternice si cu o coroana larga si bogata. In pamant, radacinile se extind cat ramurile de deasupra. Falnicul stejar poate atinge o inaltime de 40 de metri si poate trai pana la 800 de ani. Stejarul este locuit pe toata durata anului, aici gasindu-si adapost si hrana o multime de plante si animale.Fructele stejarului sunt ghindele. Un stejar matur poate sa aiba peste 50.000 de ghinde, multe dintre ele mancate chiar din copac de pasari si insecte. Cele care ajung la pamant sunt mancate de animale, cele mai infocate mancatoare de ghinde sunt veveritele.
De-a lungul timpului, ghinda a fost folosita ca hrana pentru porci dar si la confectionarea de coliere si papusi pentru copii sau bibelouri rustice.
In tipul lungii lor vieti, stejarii sunt adesea loviti de fulger, dupa care se cariaza mai rapid decat in urma activitatilor normale ale microorganismelor. si, adesea, in ei se formeaza o scorbura destul de mare, care poate adaposti un om. Pe care o poti folosi ca ascunzatoare cand te joci de-a v-ati-ascunselea, nu?!
Stiati ca…
… in Marea Britanie, pe 29 mai se serbeaza Ziua Stejarului? Si asta pentru ca, regele Charles al II-lea a scapat de soldatii lui Cromwell dupa Batalia de la Worcester (septembrie 1651), ascunzandu-se intr-un stejar.
… in prezent exista „copilul” acelui stejar… regal, adica un stejar care a crescut dintr-o ghinda a celebrului sau „parinte”?
… stejarul si frasinul fac parte dintr-o veche traditie de prezicere a vremii? Daca stejarul infrunzeste inainte de frasin, va fi un an bun si bogat. In cazul in care primul apare frunzisul frasinului, vara va fi rece si toamna nu va fi rodnica.
Pe curand, voinicilor! Ne auzim curand cu date despre locul si programul zilei nostre de plantare!
Al vostru prieten,