Cum sa fii acolo cu adevarat

Cum sa fii acolo cu adevarat

     Iti dai toata silinta zi de zi sa fii un partener de viata devotat, un parinte iubitor, un angajat apreciat, un prieten bun si fiecare rol al vietii tale sa ti-l asumi intr-un mod responsabil, din dorinta simpla de a fi fericit prin multumirea celorlalti.

Poate nu multi realizeaza,  dar ne conditionam propria fericire de starea de dispozitie a celor din jur…care si ei la randul lor depind de altii si in acelasi timp alte persoane depind de noi. Complicat, nu?! Sta in natura noastra sa ne pese si sa incercam sa devenim mai buni. Si tocmai pentru ca incercam sa devenim tot mai buni acolo unde ne pasa, ajungem sa ne trezim la un moment dat in situatia in care oricat am incerca, lucrurile par sa nu ne reuseasca: cu partenerii de viata intram in conflicte tot mai dese, la serviciu se acumuleaza tot mai multe sarcini sau copiii se arata nemultumiti. De ce oare? Raspunsul este…pentru ca ne straduim prea mult!

A te stradui inseamna sa te chinui sa atingi un scop. Iar in travaliul tau de a-ti atinge scopul pierzi din vedere ceea ce este mai important: realitatea imediata. Privita obiectiv, aceasta realitate imediata este cea care ne stabileste adevaratele prioritati si ne arata cum sa fim cu adevarat acolo pentru a avea succes.

Un scurt exercitiu:

  • Deschide larg ochii!
  • Acum uita-te in jurul tau. Ce vezi, exact? Analizeaza starea fiecarui lucru care iti apare in raza vizuala. Acesta este mediul tau, este lumea ta.
  • Acum uita-te si la tine. Cum te simti? De ce esti acum aici? De ce ai nevoie in acest moment?
  • Ofera-ti putin timp pentru a iti da seama cum te raportezi la ziua de azi: ce ti-ai propus sa realizezi azi si ce ti-ar placea cu adevarat sa faci? Pe cine vrei sa ai alaturi?
  • Care sunt adevaratele nevoi ale persoanelor apropiate in ceea ce te priveste? Le poti numi cu certitudine? 

Acum, fiind pus in legatura cu tine si cu mediul tau, ai facut trecerea din planul mental care iti ghida actiunile, spre necesitatile realitatii tale imediate.

E sanatos sa ne mai reamintim din cand in cand sa facem un pas inapoi si sa mai verificam si sa simtim realitatea in care traim, asa cum e ea.

Priveste-ti, spre exemplu, copilul. Observa-l in actiunile lui si implica-te in realitatea lui. Numai in acest fel ii vei cunoaste adevaratele nevoi, pentru ca nu intotdeauna ce crezi ca este bine si corect pentru el reprezinta si ce ii trebuie lui in acele momente. Fiecare clipa are semnificatia ei, cu atat mai mai mult pentru copii, care masoara timpul in secunde, nu in ore cum obisnuiesc adultii sa faca.

Si pentru ca la inceput spuneam ca fericirea este conditionata de feedback-ul emotional primit, fii tu azi sursa emotiilor pozitive!

Psiholog Cristina Nenciu

Lasa un comentariu