Va asteptam cu drag alaturi de noi si prietenii nostri silvicultorii, la actiunea de plantare din cadrul proiectului Asociatie Familie Sanatoasa “Mic si ecologist”, actiune ce se desfasoara in cadrul manifestarilor prilejuite de “LUNA PLANTARII ARBORILOR” la Directia Silvica Ilfov din cadrul Regiei Nationale a Padurilor – ROMSILVA.
Directia Silvica Ilfov administreaza o suprafata totala de 19.663ha terenuri forestiere proprietate publica de stat situate majoritar in raza judetului Ilfov si a municipiului Bucuresti. Asigurarea integritatii si continuitatii padurii, precum si extinderea suprafetelor acoperite cu padure constituie obiective prioritare in activitatea directiei silvice, concretizate in regenerarea tuturor suprafetelor de padure de pe care s-a recoltat masa lemnoasa ca urmare a taierilor de produse principale, impadurirea terenurilor fara vegetatie forestiera care au, potrivit amenajamentelor silvice, categoria de folosinta “padure”; furnizarea de puieti forestieri, la preturi avantajoase; oferirea de asistenta tehnica de specialitate pentru persoanele fizice sau juridice care isi exprima intentia de a planta arbori sau a impaduri suprafete de teren.
Pentru anul 2013 programul de regenerarea padurilor in cadrul Directiei Silvice Ilfov este de 145 ha, din care 90 ha regenerari pe cale naturala , 56 ha regenerari pe cale artificiala, prin impaduriri integrale, 6 ha completari in plantatii si 1 ha refaceri plantatii.
Activitatea Directiei silvice Ilfov se desfasoara prin cele trei ocoale silvice din subordine: O.S. Branesti, O.S. Bucuresti si O.S. Snagov.
Ocolul silvic Snagov administreaza o suprafata totala de 10.031 ha teren proprietate publica de stat si se asigura servicii silvice pentru 452 ha terenuri forestiere proprietate privata. Suprafata paduroasa este de 9.545 ha, incadrata in grupa I functionala. Padurile Ocolului Silvic Snagov sunt destinate sa asigure functii de protectie multiple, dintre care cea mai importanta este cea de a asigura un cadru natural recreativ pentru locuitorii municipiului Bucuresti si ai localitatilor invecinate.
Padurile din raza ocolului sunt situate majoritar in zona campiei forestiere 82% si in silvostepa 18%. Tipurile de padure cele mai bine reprezentate sunt: “sleau normal de campie(s)” – 23% si “ stejareto-sleau normal de campie(s)” – 31%. Caracterul actual al acestora este in proportie de 48% natural – fundamental de productivitate superioara si mijlocie.
Tipurile de padure mentionate se caracterizeaza prin participarea majoritara a stejarului ca specie principala de baza, alaturi de speciile de amestec – frasin, tei si de specii de ajutor ca jugastru, carpen, mar, par(diseminat) etc.. In etajul inferior si indeplinind rol de protectie a solului se gasesc subarbusti ca paducel, corn, sanger, lemn cainesc, maces etc.
Unitatea de productie II Snagov, in raza careia se va regasi cea de-a patra padure plantata in cadrul proiectului nostru “Mic si ecologist”, este situata de o parte si de alta a lacului Snagov, fiind marginita la nord de raul Ialomita.
Factorul determinant al cadrului natural atat pentru productia forestiera, dar si la stabilirea formulei de impadurire este statiunea, aceasta imprimand caracteristici distincte fiecarui ecosistem forestier. Pentru unitatea amenajistica careia ii apartine santierul nostru de lucru s-a fundamentat formula de impadurire: 60% St ; 200% Fr, Te ; 10% Ma,Cor.
Formula de impadurire reprezinta asortimentul speciilor de arbori si arbusti care intra in alcatuirea culturii forestiere: respectiv: 60% specia principala de baza – stejar – St, 20% specii principale de amestec : frasin – Fr si tei – Te si 10 % specia de ajutor – mar, corcodus. La amplasarea in teren a schemei de impadurire s-a adoptat distanta dintre randurile de puieti de 2m x 0,75 m, pentru a realiza numarul de puieti de plantat la ha de 6700 bucati si pentru a se asigura o mai buna accesibilitate in arboret si intretinerea mecanizata a plantatiei intre randurile de puieti.
Principalele etape si masuri adoptate la pregatirea santierului de impadurit sunt:
Pregatirea terenului – etapa prin care se urmareste sa se asigure culturilor forestiere conditii de vegetatie cat mai bune – fiind vorba de un teren descoperit, fara vegetatie sau resturi lemnoase, s-a procedat doar la inlaturarea vegetatiei ierboase.
Pregatirea solului – operatiunea s-a realizat pe toata suprafata si a cuprins doua etape, cea de desfundare a solului (arat) si cea de a doua de maruntire si netezire a solului(discuit).
Pregatirea materialului de impadurit – puietii ce se vor folosi la plantat sunt puieti de talie mica, cu radacini nude, produsi in pepinierele silvice, cu radacinile si tulpinile bine proportionate. Radacinile puietilor trebuie sa fie umede, cat mai ramificate, cu perisorii absorbanti viabili; din acest motiv pana la plantare ei sunt depozitati si pastrati la santul amplasat pe latura din dreapta a santierului de impadurire. In prealabil s-a procedat la sortarea, toaletarea radacinilor si la tratarea acestora cu insecticid. Inainte de plantare se efectueaza operatiunea de “mocirlire” adica tratarea radacinilor cu un amestec obtinut din de apa si pamant la care se adauga ingrasamant si cicatrizant al radacinilor. Pentru a se feri de uscaciune, vant, ranire, pe santierul de impadurire puietii vor fi purtati cu grija sau in galeti pana la punctele de amplasare a gropii de plantare.
Metoda de plantare – la santier se procedeaza la plantarea puietilor in gropi cu dimensiunile aprox de 40 x 40 x 40 cm. Gropile se amplaseaza in punctele rezultate din pichetarea terenului. Pentru realizarea gropilor se folosesc cazmalele. Primul strat de pamant, cel fertil, se depoziteaza separat de celelalte.
Tehnica de lucru: dupa realizarea gropilor, se prinde cu mana puietul mai sus de colet (portiunea mai ingrosata care desparte radacina de tulpina), se rasfira radacinile, puietul se aseaza in pozitie verticala in centrul gropii, cu pozitionarea coletului la nivelul solului. Cu mana dreapta se acopera radacinile cu pamant ; prima data se pune pamantul rezultat din stratul fertil de la suprafata si apoi celelalte. Pe masura ce radacinile se acopera, pamantul din groapa se taseaza bine. Pentru a verifica daca puietul a fost bine plantat se prinde de tulpina si se trage in sus; daca se desface din pamant, se scoate si se planteaza din nou. Puietul se acopera cu pamant pana la 2-3 cm deasupra coletului; ultimul strat de pamant nu se mai taseaza.
Pentru realizarea in practica a formulei si a schemei de impadurire este important sa respectam codurile stabilite prin culori, pe plansa amplasata la locatie, pentru fiecare specie ce se planteaza; in acest sens vom urmari corespondenta culorii pe plansa, la locul de depozitare a puietilor la sant si pe capatul pichetului ce marcheaza locul de plantare:
– cercul de culoare verde, pe plansa, reprezinta punctele de plantare a speciei stejar pedunculat – specia principala de baza din formula de impadurire.
– simbolul patrat de culoare rosie reprezinta specia frasin si tei reprezentand speciile principale de amestec din compozitie.
– triunghiul de culoare albastra marcheaza punctele de amplasare a speciei cu rol de ajutor – mar, corcodus.
Va multumim pentru implicarea si suportul oferit in cadrul proiectului nostru, pentru prezenta dumneavoastra si a copiilor la evenimentul de plantare, pentru ajutorul care il oferiti la actiunea de plantare in cadrul Campaniei de impaduriri PRIMAVARA 2013! Suntem mandri si onorati de parteneriatul nostru cu Directia Silvica Ilfov, ne bucuram ca putem lua parte alaturi de silvicultori la nasterea dar si protejarea cat mai multor paduri de care sa ne bucuram impreuna cu copiii nostri.