Vorbim despre atitudinile normale pe care le adopta orice parinte mai devreme sau mai tarziu, independente de interesul copilului si totusi cu un impact direct asupra lor. Sa nu uitam ca parintele este principalul model al copilului. Nu exista comportamente fara importanta pe care le poti afisa in preajma lui, atat timp cat el se raporteaza la sine si la ceilalti prin prisma imaginii tale despre tine si despre mediu.
In continuare gasiti cele mai uzuale 4 greseli nevinovate facute de parinti si luate drept exemple de catre copii:
- Adoptarea unui regim alimentar nesanatos atunci cand sunteti nemultumit de propria imagine corporala – copilul va intelege ca aceasta este solutia potrivita pentru a-si rezolva problemele ce tin de imaginea de sine si in plus, ii va intari refuzul fata de alimentatia impusa de parinti, pe motiv ca nici acestia nu o respecta.
- Remarci negative la adresa persoanelor cu care copilul interactioneaza – opinia adultului influenteaza foarte mult atitudinea copilului in societate. Acesta va prelua impresiile parintelui despre o anumita persoana, va pune etichete fara sa le mai verifice in prealabil si le va transmite mai departe.
- Randament slab in sarcinile zilnice – poate din cauza oboselii sau motive personale, fiecare om are zile in care nu e cea mai productiva persoana. Aveti insa grija sa nu devina o obisnuinta neducerea la bun sfarsit a sarcinilor propuse sau neindeplinirea obligatiilor casnice, familiale sau profesionale, fiindca ii veti transmite copilului ca este normal sa nu isi termine temele, sa amane ce are de facut sau sa se sustraga de la diverse actiuni.
- Adeptii contrazicerilor – in special in momente de tensiune in cuplu, parintii tind sa duca o lupta de putere, ajungand sa se contrazica si in cele mai mici detalii. Mare grija ca acesta arta a contrazicerilor sa nu devina o rutina in comunicarea conjugala, pentru ca si copilul va prelua acest tipar de relationare, sporindu-i increderea ca este in regula sa se opuna oricarei situatii care nu ii este pe plac.