A sosit si ziua in care ati ajuns cu bebe acasa. Incantati nevoie mare, tot interesul se centreaza acum pe micuta comoara. Cu un nivel de entuziam si teroare in egala masura aveti grija sa ii satisfaceti toate nevoile micutului, sa fiti cei mai securizanti si grijulii parinti. Zilele trec si incepeti sa va mai relaxati, fiindca ati vazut ca sunteti capabili sa il mentineti pe bebe in viata. Dar acum vi se ridica alte semne de intrebare: “ Oare ii acordam suficienta atentie?” , “Ce putem face cu el?”, “Doar se uita in spatiu si nu arata niciun interes deosebit pentru toate eforturile noastre de a canta sau de a fatai toate jucariile pe care le avem prin fata lui.”
In primele luni de viata nu va puteti astepta la prea multa interactiune din partea copilului. Dar asta nu inseamna ca nu este important sa te joci cu el. Din prima zi bebelusul este interesat de ce se intampla in jurul lui. In creierul lui micut are loc o activitate intensa de realizare a conexiunilor, de sortare si clasificare a informatiilor. Joaca este cea care il ajuta pe copil sa inteleaga fenomenele acestei vieti. Pe masura ce creste, jocul este crucial pentru dezvoltarea sa sociala, emotionala, fizica si cognitiva. In plus, solidifica relatia de atasament cu parintele. Nu uitati, cu cat copilul rade mai mult, cu atat plange mai putin.
La inceput repetitia este foarte importanta. Tocmai pentru ca nu poate intelege tot ceea ce ii aratati, repetarea stimulilor ii permite deprinderea lor.
La aceasta varsta cunoasterea se realizeaza prin simturi, asadar si joaca trebuie gandita prin perspectiva acestora. Nu uitati ca aria vizuala are inca un camp ingustat, astfel ca nu va asteptati sa raspunda stimulilor vizuali indepartati.
Cele mai importante activitati ludice care ii incanta pe copii la aceasta varsta sunt:
- cantatul (fredoneaza diverse melodii si stand aproape de el oscileaza cu indicarea buzelor tale si apoi a buzitelor lui, pentru a asocial sunetul glasului cu gura, incurajand astfel limbajul),
- dansul (observa ce melodii prefera, ia-l in brate si danseaza cu el),
- cunoasterea obiectelor (ajuta-te de orice obiect din casa, de la jucarii pana la linguri sau lamai, tine-le in fata copilului, uita-te indeaproape la ele si descrie-le ca si cum abia acum le-ai descoperit),
- simtirea materialelor (alege obiecte si materiale cu texturi diferite si jucati-va cu ele: atinge-i usor manutele, fata, piciorusele si foloseste-te de mimica si sunete pentru a descrie senzatiile produse de atingerea acestora).
Puterea de concentrare a bebelusului difera foarte mult, factorii care influenteaza fiind in mare parte cei fiziologici. Asigurati-va ca micutul este perfect uscat si are o temperatura optima inainte de a incepe o activitate. Apoi tineti cont ca fiecare activitate sa nu tina mai mult de 5 minute, fiindca riscul ca bebe sa devina frustrat creste considerabil. Daca observati o grimasa sau un scancet schimbati jocul cu ceva mai confortabil, cum ar fi o imbratisare.