Camera copilului: efectele psihologice ale culorilor

Camera copilului: efectele psihologice ale culorilor

       Albastru pentru baietei, roz pentru fetite, galbenul neutru sau albul simplu pentru a evita complicatiile. Acestea sunt cele mai frecvente alegeri in materie de culori pentru camerele minunilor noastre. Sunt fondate pe rationamente simple, doar vorbim despre niste pereti pe care alegem sau nu sa ii mai animam putin. Alegi o culoare frumoasa si gata, doar n-o mai fi si asta o stiinta.

Ei bine, alegerea culorilor chiar este o stiinta. Iar cei care stapanesc aceasta stiinta, se folosesc de ea pentru a ne influenta la fiecare pas in deciziile noastre. Expertii in marketing recunosc faptul ca in munca lor culoarea reprezinta un factor foarte important. In saloane de cosmetica, magazine, sali de sport, peste tot sunt utilizate culorile in folosul prosperitatii afacerilor.

Este dovedit faptul ca oamenii sufera schimbari fiziologice, de dispozitie sau comportamentale reale atunci cand sunt expusi la anumite culori.

Culorile pot stimula, excita, deprima, tranchiliza, creste pofta de mancare sau crea o senzatie de caldura ori raceala. Acest fenomen este cunoscut sub numele de cromodinamica.

Putem sa ne imaginam acum, cata importanta au culorile alese pentru camerele copiilor, incaperea in care isi petrec cea mai mare parte a timpului, locul unde cresc si se dezvolta.

In general culorile calde (rosu, roz, portocaliu, galben) inspira fericire, energie si confort, spatiul dand impresia de caldura si intimitate. Dar acestea trebuie folosite cu moderatie sau in tonuri mai pale, fiindca nuantele puternice nu permit organismului sa se odihneasca prielnic.

Rosu – stimuleaza si energizeaza organismul, accelereaza ritmul cardiac, presiunea sangelui si respiratia. Incurajeaza actiunea, increderea in sine si sporeste entuziasmul. Este in schimb un distractor al atentiei, datorita efectului energizant, astfel ca pentru locurile de studiu sau de odihna se recomanda nuante pale sau inserarea petelor de culoare din categoria celor reci pentru a se crea un echilibru.

Galben – induce o stare de buna dispozitie. Este culoarea asociata motivatiei, optimismului si creativitatii. Nuantele pale ajuta la o mai buna concentrare, iar cele intense, puternice stimuleaza memoria si metabolismul. Pe o perioada mai lunga de timp, insa, galbenul intens provoaca oboseala si anxietate, in timp ce galbenul discret poate fi pastrat timp indelungat datorita efectului relaxant.

Portocaliu – foarte apropiata de rosu, aceasta culoare este si ea un bun energizant, dar si un bun stimulent in socializare si al apetitului. Trebuie folosita cu moderatie, excesul fiind supra-stimulent.

Roz – culoarea preferata a fetitelor, creaza o atmosfera calmanta, de visare, insa in timp, daca nu este folosita cu moderatie, poate provoca frustrare datorita faptului ca in momentele mai delicate, a te intoarce intr-un loc roz, cand lucrurile nu sunt tocmai roz devine iritant.

Culorile reci (albastru, verde, violet) au efect calmant si relaxant.

Albastru – este opusul lui rosu. Linisteste mintea si trupul, ajuta la odihna, concentrare si productivitate, diminueaza sentimentele de anxietate si agresivitate. Este potrivit atat pentru dormit, cat si pentru studiu. A se evita aceasta culoare in spatiile slab iluminate sau folosirea nuantelor inchise, fiindca favorizeaza aparitia sentimentelor de tristete.

Verde – cel mai bun antidepresiv. Relaxeaza, vitalizeaza, optimizeaza autocontrolul si ajuta concentrarea. Studiile arata ca este un bun stimulent in abilitatea de a citi, imbunatatind viteza si intelegerea. Desi este o culoare ce aduce pacea, tentele de verde murdar, biliar sau mai concret, nuanta pielii personajului Shrek (ciudat, dar adevarat), induc sentimente negative. Astfel ca cele mai recomandate sunt verdele crud, lime sau verde inchis.

Violet – favoritul adolescentelor, combina caracteristicile culorilor continute, rosu si albastru. Desi ar parea sa fie un lucru bun, combinatia dintre stabilitatea de la albastru si energia de la rosu, aceasta dihotomie poate cauza neliniste si iritare daca nu este o limita clara in favoarea uneia dintre cele doua culori, fiindca influentele induse se contraataca. La o nuanta clara, efectele sunt, pe langa celeale tentei predominante, de incurajare a creativitatii, a spiritualitatii, inspiratie si buna stare.

Alb – neutralitate, cea mai raspandita alegere. Creaza o atmosfera securizanta, incurajeaza gasirea solutiilor, ofera claritate si evoca purificare in ganduri si actiuni. In timp indelungat insa, poate induce nostalgie, plictiseala si plafonare, necesitand introducerea petelor de culoare.

Acum, fiindca am aflat secretele, iar imbinarea pare reteta succesului, nu ne ramane decat sa ne gandim la ce anume au nevoie copiii, astfel incat sa le facilitam existenta si de ce nu, cum putem folosi aceste cunostinte in a ne optimiza viata de zi cu zi.

O zi plina de culoare, sa aveti!

Psiholog Cristina Nenciu

Lasa un comentariu