ADHD-ul nu este un capat de lume

ADHD-ul nu este un capat de lume

Copiii cu deficit de atentie si hiperactivitate au in general probleme in indeplinirea functiilor executive, precum capacitatea de a planifica, de a organiza, de a-si controla impulsurile si de a duce sarcinile la bun sfarsit. Acest lucru inseamna ca parintele trebuie sa preia aceste functii si sa ofere copilului orientari suplimentare, sprijinindu-l in procesul de dobandire treptata a acestori abilitati de conducere.

Desi simptomele ADHD sunt dificil de gestionat, trebuie sa fiti constienti de faptul ca toate aceste manifestari ale copiilor sunt lipsite de vointa. Ca orice copil normal si cel cu ADHD isi doreste sa stea linistit pe scaun, sa invete o poezie cu usurinta, sa isi poata face curat in camera sau sa asculte de parinti.

Pentru cei care au ADHD este la fel frustrant ca pentru cei care interactioneaza cu acestia. Avand tot timpul acest aspect in minte ne va fi mult mai usor sa raspundem copilului intr-un mod pozitiv si suportiv.

Foarte important este sa fiti contienti de faptul ca prezenta unui copil cu ADHD aduce cu el anumite restructurari in conceptia de “crestere si educare”, datorita atitudinilor sale specifice:

– Adesea nu “aude” instructiunile pe care i le dai, astfel incat nici le respcta. Intreaga comunicare in prezenta lui trebuie bazata pe multa rabdare si perseverenta.

– Este usor de distras si dezorganizat, punandu-i pe cei de langa el in postura de a astepta de multe ori dupa el;

– Incepe proiectele si uita sa le mai termine. Trebuie sa fii acolo,langa el, pentru a-i aminti ce are de facut;

– Intrerupe adesea conversatii si cere atentie in momente neportivite;

– Poate vorbi inainte de a gandi, spunand uneori lucruri lipsite de tact sau chiar jenante;

– Poate fi dificil de culcat, avand un ritual al somnului destul de obositor.

Sfaturi utile pentru parinti:

– urmati un stil de viata sanatos si optimist: cand ai grija de tine esti mai capabil sa ai grija de copil;

– stabiliti o structura clara pe care sa o urmati: rutina, termenele fixe, programele simple, mediul organizat si linistit pot face minuni;

– stabiliti reguli si asteptari concrete: folositi-va de un sistem de recompense, stimulenti si consecinte;

– incurajati miscarea, somnul si o alimentatie sanatoasa;

– invatati-va copilul sa socializeze: animalele de companie pot fi ajutoare foarte bune in a invata despre grija, responsabilitate si apartenenta.

Sa retinem deci, ca tot ceea ce copilul cu ADHD face nu este cu rea vointa si nu tine de capacitatile lui de control. A-l mustra constant pentru ceea ce face ii sporeste frustrarea deja resimtita de pulsiunile lui. Cum abilitatile ca rabdarea, organizarea si atentia, micutul nu le detine, ramane in datoria parintelui, care stapaneste aceste capacitati, sa isi invete copilul ce inseamna acestea si cum sa le puna in practica.

Cu multa rabdare, compasiune si sprijin din plin, puteti gestiona ADHD-ul, oferindu-i micutului o copilarie fericita in timp ce se bucura de un camin stabil si armonios.

Psiholog Cristina Nenciu

Lasa un comentariu