Fricile induse si efectele lor necontrolate

Fricile induse si efectele lor necontrolate

Inducerea fricii unui copil pentru a-l cuminti, pe cat este de la indemana parintelui, pe atat de traumatizanta este pentru copil.

Nu multi isi dau seama de acest aspect si utilizeaza sisteme indirecte de cumintire ce pot avea repercursiuni pe termen mediu sau lung pentru copil. Nimeni nu face cu buna stiinta acest lucru propriului copil. Tocmai de aceea am considerat oportun sa va informam prin  relatarea unui astfel de caz. Exemplul poate fi adaptat de catre fiecare dintre noi pentru nevoile sau aspectele personale ce trebuie rezolvate cat mai curand posibil, pentru binele copiilor, dar si al nostru, al parintilor.

“Baietelul meu e impresionat si foarte atent cand aude sunetul de la masina salvarii si noi am profitat cand era mai obraznic si i-am spus ca salvarea cauta copii obraznici. Pana aici nimic rau poate. Insa daca se intampla sa doarma si sa auda sunetul salvarii se trezeste speriat si buimac. Am incercat sa il linistim spunandu-i ca el e cuminte si ca nu il ia salvarea. Cum as putea remedia greseala aceasta?! “ – este intrebarea adresata de un parinte bun si responsabil, dar care fara sa-si dea seama a facut, ca multi dintre noi poate, o nevinovata greseala de asociere care acum s-a intors impotriva copilului si a lor, a parintilor.

Cristina Nenciu, psiholog clinician, raspunde direct pe cazul expus mai sus:

“Inducerea fricii unui copil pentru a-l cuminti, pe cat este de la indemana parintelui, pe atat de traumatizanta este pentru copil. Inteleg ca in clipa de fata sunteti in impas datorita riscurilor posibile in urma luarii unei decizii. Daca o sa continuati povestea, copilul ramane cu sentimentul de anxietate provocat de sunetul salvarii, iar daca rectificati povestea, riscati sa pierdeti increderea copilului, datorita faptului ca l-ati mintit. Tocmai ati testat pe propria piele cat de mult cantereste cuvantul dvs. in fata copilului, prin urmare puteti avea incredere ca va asculta.

In acest caz trebuie sa va bazati pe doua principii simple dupa care se ghideaza copiii: Lucrurile se intampla dupa formula cauza – efect: “Daca…atunci” (“Daca nu e cuminte, il ia salvarea”) si Imaginatia domina ratiunea (“daca sunt cuminte nu vine dupa mine”, “dar daca intelege gresit ce fac eu?”, sau “daca s-a plictisit de copii obraznici si intr-o zi vine si dupa copii cuminti?”, etc.). Este suficienta inserarea ideii de mediu amenintator in mintea copilului si imaginatia lui va prinde aripi.

Chiar daca ii spuneti ca el e cuminte si nu il ia salvarea, notiunea de “cuminte” nu are limite clare pentru el, astfel ca poate trai cu teama ca in orice moment, datorita cine stie carui lucru l-a facut, sirena se aude din cauza lui. La fel se intampla in cazul multor copii, care dupa ce fac o boroboata, chiar si din greseala, se uita crispati pe sub pat sau pe geam dupa “bau bau” sau “politistii” care vin sa-i ia.

Va recomand sa incercati urmatoarea metoda:

Ajutandu-va de resursa cea mai puternica a copilului si anume imaginatia; va puteti juca impreuna cu el, folosind o masinuta, care sa simbolizeze o salvare (sau daca aveti, chiar o salvare), care sa fie interpretata de dvs. si o papusa care sa simbolizeze un copil, interpretata de baietel, dramatizand o situatie de genul – “Intalnirea copilului cu salvarea”. In aceasta poveste interpretati si vizati urmatoarele aspecte: cunoasterea fiecaruia; ce si-ar spune unul altuia?;  salvarea poate fi rea, dar are si latura ei buna;  imprietenirea cu salvarea; pot face o intelegere cei doi: salvarea isi schimba meseria, de acum o sa salveze oameni, se dedica binelui, iar copilul o sa incerce sa fie cuminte, sa faca si el lucruri bune, etc. Ghidati-va dupa discursul natural al copilului, incurajati-l si sprijiniti-l cand vedeti ca bate in retragere.

Mai intai asigurati-va, insa, ca baiatul se simte confortabil intr-un astfel de joc, iar daca nu, sa nu il fortati.  Ii inoculati ideea incetul cu incetul. Inarmati-va cu rabdare si incercati cu pasi marunti. Daca baietelul este prea mic pentru a putea avea rabdarea sau capacitatea de a dramatiza un asemenea scenariu, puteti inventa dvs. o poveste simpla a unui baietel pe care il cheama eventual ca pe el sau ca pe un bun prieten, urmarind ideile de mai sus, pe care sa i-o spuneti seara, inainte de culcare. Mult, mult succes!”

Mult succes tuturor celor care au nevoie sa aplice imediat tot ceea ce am expus mai sus si sa auzim numai vesti bune!

Lasa un comentariu