Nascuti in era tehnologiei moderne, tot mai multi copii cad prada comoditatii induse de gadgeturile actuale. Aceste minuni ale tehnologiei sunt bineinteles foarte utile, pentru noi, adultii, scutindu-ne de multe eforturi, atat fizice cat si mentale, dar nu si pentru cei mici. Noi am avut ocazia sa ne exersam abilitatile motorii si creative de-alungul copilariei. Acum avem datoria sa oferim si tinerelor generatii mediul propice de dezvoltare, fiindca noi trebuie sa ne crestem copiii, iar rolul de a-i stimula spre o dezvoltare sanatoasa ne apartine noua si nu electronicelor.
Achizitiile ce tin de motricitate sunt foarte importante pentru copil, iar o buna motricitate fina (manuirea obiectelor) ii permite puiului tau sa devina o persoana indemanatica si organizata. Cum isi poate dezvolta o astfel de abilitate, daca in loc sa se joace cu masinutele, cu papusile sau cu lego, care ii permit sa se miste din toate incheieturile si in plus de asta ii pun la treaba si imaginatia, sta ore in sir imobilizat cu tableta, smartphone-ul sau playstation-ul portabil in brate, efectuand miscari stereotipe ale mainilor si degetelor?
Creativitatea are si ea la randul ei foarte mult de suferit atat timp cat copilul, pentru a combate plictiseala si a-si elibera energia, nu mai creeaza propriile scenarii in joc, ci urmeaza tiparele prestabilite ale jocurilor video ora dupa ora.
Un alt aspect deloc de neglijat vizeaza sanatatea fizica a copilului. Stand imobil, micutul isi pierde energia, ii induce o stare de lentoare si cel mai probabil il transforma in adeptul comoditatii neproductive. Daca se mai adauga si o dieta alimentara nu tocmai sanatoasa, avem terenul propice dezvoltarii problemelor metabolice.
In concluzie, atunci cand ai un program incarcat, nu ii pune in brate copilului vreun gadget care sa il tina ocupat pana iti rezolvi tu treburile. Sunt atatea forme de activitate mult mai productive care ii pot mentine atentia ocupata celui mic. Un desen, un puzzle, o constructie lego sunt intotdeauna binevenite. Iar cand iti termini activitatea, copilul are sansa de a-ti povesti ce inseamna pentru el creatia sa.
Psiholog Cristina Nenciu