Este interesantă constatarea că somnul şi repausul sunt prezente la făt (observăm prezenţa ciclurilor de activitate şi de nemişcare). Ciclul fătului se construieşte treptat, independent de cel al mamei.
După naştere
Încă de la naştere, bebeluşul are nevoie de mult somn (în medie, de 16-20 de ore pe zi), dar, spre marele necaz al părinţilor, acest somn este de multe ori repartizat în etape scurte şi frecvente.
De la 3 la 6 luni
Apoi, între 3 şi 6 luni, bebeluşul se adaptează puţin câte puţin la ritmul zi/noapte. Perioadele nocturne de somn devin mai lungi (5-9 ore) pentru un somn total de aproximativ 16 ore, incluzând siestele din timpul zilei (între una şi trei).
De la 6 luni la 4 ani
De la 6 luni până la 4 ani, siestele din timpul zilei se reduc progresiv, iar copilul se apropie de ritmul de somn al celor mari. Abia spre vârsta de 4 ani majoritatea copiilor se vor adapta la un ritm de somn similar celui al adulţilor. înainte de această vârstă, fazele şi ritmul somnului sunt total diferite de ale noastre. Trebuie deci să ţineţi cont de acest aspect. Nu uitaţi că, până la 6-12 luni, 50% dintre copii încă se trezesc în timpul nopţii!