Stiluri parentale

Evaluarea aptitudinilor de scolaritate a copilului (II)

Specialiştii descriu trei stiluri de comportament, cele mai frecvente, ale părinţilor în relaţia cu copii şi anume, autoritar, permisiv şi democratic.

  1. Stilul autoritar

Părinţii dictează regulile şi încălcarea acestora este pedepsită. Părinţii autoritari sunt percepuţi ca fiind depărtaţi de copii lor şi într-un fel temători în a-şi manifesta afecţiunea sau în a-şi lăuda copiii. La vârsta adultă, copii crescuţi de părinţi autoritari tind să fie lipsiţi de încredere, nefericiţi şi ostili, cu performanţe scăzute în plan social şi profesional.

  1. Stilul permisiv

Părinţii emit puţine cerinţe pentru copiii lor, regulile sunt ca şi absente, relaţia părinte-copil este percepută ca fiind una de dominare a părintelui de către copil. La vârsta adultă, copiii crescuţi de părinţi permisivi se caracterizează prin autocontrol scăzut şi neîncredere.

  1. Stilul democratic

Părinţi stabilesc limite şi reguli, dar sunt receptivi la cerinţele şi dorinţele copiilor. La vârsta adultă, copii crescuţi de părinţi care adoptă un stil democratic sunt mai sociabili şi mai socializaţi.

Lasa un comentariu