Tipurile de plâns şi cum le putem identifica (II)

Trebuie sa lasam copilul sa planga?

OBOSEALA – începe prin gemete, fără o cauză aparentă, şi sfârşeşte prin ţipete şi mişcări ale corpului (bebeluşul se agită, ca şi cum nu ar reuşi să îşi găsească o poziţie în care să se simtă bine). Dacă ţipetele de oboseală pot apărea la orice oră din zi, ele sunt şi mai frecvente când se înserează.

Unii bebeluşi plâng de asemenea în fiecare seară, înainte să adoarmă, mai ales aceia care au avut parte de multă agitaţie în timpul zilei (de exemplu, după o zi în care aţi fost cu el în vizită…).

Această agitaţie în exces generează o stare de excitaţie care îl împiedică pe copil să adoarmă la fel de repede ca de obicei.

NEVOIA DE AFECŢIUNE – aceasta se manifestă prin scâncete alternate cu momente de tăcere. Copilul dumneavoastră se plictiseşte probabil şi vrea să fie luat în braţe: are nevoie de un contact care să îl liniştească… şi NU este vorba de un moft!

Imediat ce copilul simte părintele apropiindu-se, se potoleşte (de aici impresia greşită de manipulare… Dar, evident, nu este vorba de aşa ceva). Copilul resimte o nevoie reală de a fi liniştit, de a fi în siguranţă, şi rolul nostru este de a-i răspunde.

El are nevoie de contact fizic cu părinţii săi sau doar de compania, Simte dorinţa de a se lipi de dumneavoastră, de a vi se cuibări în braţe, de a vă simţi mirosul, căldura. Vă caută prezenţa.

Vrea probabil să vă aplecaţi deasupra lui şi să îi vorbiţi.

Lasa un comentariu