Tipurile de plâns si cum le putem identifica (I)

Trebuie sa lasam copilul sa planga?

Pentru a-şi exprima nevoile, bebeluşul dispune de un întreg repertoriu de plânsete, care merge de la un simplu scâncet până la un veritabil urlet de mânie, trecând prin numeroase şi variate modulaţii. Chiar dacă fiecare copil este unic şi are propriile intonaţii, există câteva tipuri de ţipete sau planşete comune tuturor micuţilor.

FOAMEA – Scoate un sunet strident, apoi trage aer în piept. După aceea, sunetele sunt din ce în ce mai puternice… Ţipătul este scurt, răsunător, ritmat şi creşte în intensitate pe măsură ce copilul îşi pierde răbdarea.

Pentru părinţi, ţipetele de foame sunt fără doar şi poate cel mai uşor de identificat, chiar dacă nu coincid neapărat cu orele prevăzute pentru biberon. Sunt de asemenea cele mai frecvente.

Foamea se află la originea celor mai multe lacrimi ale bebeluşilor în primele săptămâni, în special noaptea. Senzaţia de foame se transformă rapid în durere şi angoasă pentru bebeluş; de aceea, trebuie satisfăcută neîntârziat. Daţi-i sânul sau biberonul chiar dacă l-aţi mai hrănit cu puţin timp înainte.

Liniştiţi-vă, un copil nu e niciodată hrănit prea mult. Dacă nu foamea i-a declanşat plânsul, va întoarce capul sau va închide gura.

Lasa un comentariu